KOMÁRNO: Vandali opäť poškodili sochu svätých Cyrila a Metoda

NETKY.SK • 7 Január 2011, 12:41 • 2 min
KOMÁRNO: Vandali opäť poškodili sochu svätých Cyrila a Metoda

KOMÁRNO: Vandali opäť poškodili sochu svätých Cyrila a Metoda

slovakia

left justify in out

Neznámi vandali už druhýkrát poškodili sochu svätého Cyrila a Metoda, ktorá od leta minulého roka stojí na kruhovom objazde na Kossuthovom námestí v Komárne. "Po prvý raz ju obliali 19. decembra. Farba sa však, našťastie, dala zmyť vodou. Teraz ju už poliali acetónovou farbou, ktorej ekologické odstránenie bude oveľa náročnejšie," uviedol pre TASR predseda Matice slovenskej (MS) v Komárne Jozef Černek. Vandali okrem toho porušili aj mramorovú tabuľu pod súsoším. Po viacerých úderoch kladivom z nej odbili rohy a poškodili ju tak, že ju bude treba vymeniť.
      Polícia už skutok prešetruje, za výtržníctvo a poškodzovanie cudzej veci hrozí páchateľovi jeden rok väzenia. Podľa Černeka sa škody vyšplhajú na niekoľko tisíc eur. "Podľa polície dopadlo na tabuľu aspoň 20 úderov. To znamená, že páchateľ bol dostatočne motivovaný alebo dostatočne šialený, aby si dal námahu a nezmyselne poškodil súsošie. My tento skutok vnímame stále iba ako prejav sprostého vandalizmu, ktorý vyplynul z nerozumných vyhlásení politikov na jednej i druhej strane. V tomto prípade však už ide o vážne poškodenie súsošia i tabule pod ním. Odstránenie následkov tohto skutku tak vôbec nebude lacné," skonštatoval Černek.
      Na mieste už boli aj predstavitelia Slovenskej správy ciest (SSC), ktorej podstavec pod súsoším patrí. Či SSC nájde peniaze na výmenu mramorovej dosky s rozmermi 130 krát 160 centimetrov zatiaľ nie je jasné. Podľa Černeka už MS rokovala o situácii aj s Okresným riaditeľstvom Policajného zboru v Komárne. "Dostali sme prísľub, že tento priestor bude v budúcnosti monitorovaný bezpečnostnými kamerami. Dúfame, že sa tak riziko podobných vandalských činov zníži, prípadne bude reálnejšia šanca na dolapenie vandalov," dodal Černek.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies