KĽDR: Odsúdený Američan si už odpykáva svoj trest

NETKY.SK • 15 Máj 2013, 09:33 • 2 min
KĽDR: Odsúdený Američan si už odpykáva svoj trest

SOUL - Američan kórejského pôvodu Kenneth Bae, ktorého odsúdili v Severnej Kórei na 15 rokov nútených prác, nastúpil na výkon trestu v "špeciálnej" väznici.

slovakia

left justify in out

V stredu o tom informovala severokórejská tlačová agentúra KCNA. "V utorok začal svoj život v špeciálnej väznici," napísala, no nešpecifikovala, čo špeciálna väznica znamená. Kennetha Baea odsúdili za "nepriateľské činy zamerané na zvrhnutie komunistického režimu". Turistického sprievodcu zadržali ešte v novembri po tom, ako pricestoval do mesta Rason ležiaceho na severovýchodnom pobreží KĽDR.

Hovorca Najvyššieho súdu poskytol minulý týždeň niektoré podrobnosti obvinenia Američana. Bae je podľa neho militantný kresťan, ktorý prepašoval do KĽDR propagandistické materiály. V meste Rason chcel údajne založil protištátnu bunku. Bae sa podľa hovorcu k svojim činom priznal, čo je dôvod, prečo nedostal trest smrti. 

Spojené štáty sa obrátili na Severokórejčanov s opakovanou výzvou, aby Baea prepustili na slobodu. Ešte v januári vycestovali do Severnej Kórey bývalý guvernér Nového Mexika Bill Richardson a riaditeľ internetovej spoločnosti Google Eric Schmidt, ktorí mali takisto žiadať o Baeovo prepustenie, ich intervencia sa však nestretla s úspechom. Severná Kórea nedávno vyhlásila, že o jeho prepustení nebude vyjednávať. KĽDR v minulosti zadržiavala amerických občanov, ktorých však prepustili po návštevách bývalých prezidentov Jimmyho Cartera a Billa Clintona v rokoch 2009 a 2010.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies