Kiska: Upraví sa štátna správa pri sprístupňovaní prekurzorov výbušnín

NETKY.SK • 22 September 2014, 17:25 • 2 min
Kiska: Upraví sa štátna správa pri sprístupňovaní prekurzorov výbušnín

BRATISLAVA - Úprava výkonu štátnej správy vo veciach uvádzania obmedzených prekurzorov výbušnín na trh a stanovenie pravidiel súvisiacich s látkami a zmesami, ktoré by sa mohli zneužiť na nedovolenú výrobu výbušnín.

slovakia

left justify in out

To je cieľom zákona o orgánoch štátnej správy vo veciach obmedzených prekurzorov výbušnín, ktorý pripravilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Právnu normu po schválení parlamentom podpísal aj prezident Andrej Kiska.
     

Zákonom si Slovensko plní povinnosti vyplývajúce z nariadenia EÚ z januára 2013 o uvádzaní prekurzorov výbušnín na trh a ich používaní. "Za účelom obmedziť širokej verejnosti dostupnosť látok a zmesí uvedených v prílohách nariadenia a zabezpečiť tak určitú mieru bezpečnosti návrh zákona zavádza vytvorenie kontaktného miesta pre nahlasovanie podozrivých transakcií v rámci celého dodávateľského reťazca," uvádza sa v predkladacej správe.
     

Ministerstvo hospodárstva bude podľa materiálu riadiť výkon štátnej správy vo veciach sprístupňovania obmedzených prekurzorov výbušnín pre fyzické osoby na účely nesúvisiace s obchodovaním, podnikaním či výkonom povolania. Pri porušení predpisov im uloží pokutu vo výške od 50 do 5000 eur. Na svojej internetovej stránke je zároveň povinné zverejňovať usmernenia pre podnikateľov o tom ako rozpoznať a nahlásiť podozrenia z použitia látok na nedovolenú výrobu výbušnín.
     

Rezort vnútra má tiež plniť funkciu kontaktného miesta, ktoré zhromažďuje a vyhodnocuje informácie o podnikateľoch, ktorí sprístupňujú obmedzené prekurzory výbušnín a o všetkých s tým súvisiacich skutočnostiach.
     

Dodržiavanie podmienok pre sprístupňovanie obmedzených prekurzorov výbušnín pri predaji a poskytovaní služieb spotrebiteľom bude kontrolovať Slovenská obchodná inšpekcia (SOI). V dôsledku nových povinností jej majú pribudnúť zamestnanci. Inšpekcia uloží podnikateľovi za porušenie predpisov pokutu od 500 do 5000 eur. Kontrola dovozu obmedzených prekurzorov výbušnín bude v kompetencii colných úradov. Zákon nadobudne účinnosť 1. novembra 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies