Kiska hovoril s ministrom Borecom o dôveryhodnosti súdnictva

NETKY.SK • 18 August 2015, 17:05 • 2 min
Kiska hovoril s ministrom Borecom o dôveryhodnosti súdnictva

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska prijal dnes v Prezidentskom paláci ministra spravodlivosti Tomáša Boreca. Hlavnou témou rozhovoru bola justícia a jej aktuálne problémy. TASR o tom informovala Kancelária prezidenta SR.

slovakia

left justify in out

"Dôvera v súdnu moc je dôležitá pre riadne fungujúci právny štát. Žiaľ, opakovane sa vyskytujú prípady, keď sami sudcovia považujú rozhodnutia svojich kolegov za sporné alebo dokonca nezákonné. Preto je dôležité, aby štát urobil všetko, čo je v jeho silách, aby sme žili v právnom štáte. To bolo kľúčovou témou môjho rozhovoru s ministrom spravodlivosti," uviedol Kiska. Najvyšší predstaviteľ SR dnes s ministrom diskutoval aj o vládnom dokumente Koncepcia modernizácie a stabilizácie súdnictva, a osobitne hovorili o sfunkčnení disciplinárneho konania.

 

Šéf rezortu spravodlivosti informoval prezidenta o tom, že tento mesiac podal dovolanie v neprospech dvoch policajtov odsúdených za korupciu, ktorých nedávno senát Najvyššieho súdu SR pod vedením Štefana Harabina oslobodil.

 

Kiska o rozhodnutiach trestného senátu Štefana Harabina hovoril začiatkom augusta aj s predsedníčkou Najvyššieho súdu (NS) SR Danielou Švecovou. "Som veľmi znepokojený niektorými rozhodnutiami trestného senátu na Najvyššom súde, ktorého členom bol Štefan Harabin, ktoré označili za pochybné a nezákonné iní sudcovia na Najvyššom súde, minister spravodlivosti, generálny prokurátor alebo minister vnútra," vyhlásil vtedy Kiska.

 

Harabinov senát oslobodil viacerých policajtov odsúdených z korupcie s odôvodnením, že inšpekcia ministra vnútra, ktorá ich vyšetrovala, nemá oporu v zákone. Iný senát NS skonštatoval, že činnosť policajnej inšpekcie je v súlade so zákonom.

 

Senát oslobodil i sexuálneho devianta, ktorého poslal do väzenia sudca Milan Varga, v minulosti odsúdený v Česku za jazdu pod vplyvom alkoholu. To mal byť podľa Harabina dôvod na vyzlečenie sudcu z talára. Skutok však v tom čase na Slovensku nebol trestný čin. Iný senát NS preto označil rozsudky Vargu za zákonné.

 

Najnovšie vysvitlo, že senát vyhovel dovolaniu bývalého finančného riaditeľa SPP Ivana M. a zrušil jeho trest. V prípade išlo o takzvané Duckého zmenky v hodnote 350 miliónov českých korún.

 

Proti rozsudku NS SR podal dovolanie obvinený aj prokuratúra. Harabinov senát zatiaľ rozhodol len o dovolaní obvineného a prípad vrátil späť na Špecializovaný trestný súd, ktorý ho tak bude musieť opätovne prejednať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies