Kiska: Duálne vzdelávanie je presne ten systém, ktorý potrebujeme

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 18:01 • 2 min
Kiska: Duálne vzdelávanie je presne ten systém, ktorý potrebujeme

VRÁBLE - So slovensko-rakúskym projektom duálneho vzdelávania s názvom Mladé hviezdy sa dnes v rakúskej firme Miba Steeltec, s.r.o., vo Vrábľoch prišiel oboznámiť slovenský prezident Andrej Kiska spolu s rakúskym prezidentom Heinzom Fischerom.

slovakia

left justify in out

Obaja vyzdvihli prínos projektu, ktorý spoločnosť realizuje od minulého roka v spolupráci so Strednou odbornou školou technickou v Zlatých Moravciach, Hospodárskou komorou Rakúska a ďalšími firmami.
     

V podniku sa v súčasnosti učia študenti v odbore CNC programátor, z ktorých časť sa pripravuje na svoje pôsobenie priamo v Mibe a časť v ďalších podnikoch. Podľa slov Heinza Fischera môže práve duálne vzdelávanie, v rámci ktorého si firmy vychovávajú svojich budúcich zamestnancov, pomôcť pri oživení trhu práce a tvorbe nových pracovných miest. „Do firmy Miba sme prišli práve preto, že tu sa tento systém veľmi príkladným spôsobom rozvíja,“ skonštatoval rakúsky prezident.
     

Význam duálneho vzdelávania vyzdvihol aj Andrej Kiska, ktorý pripomenul, že Slovensko v súčasnosti čelí veľkej výzve, pretože mnohé firmy už dnes nevedia získať na voľné pracovné miesta zamestnancov s potrebnou kvalifikáciou. „Máme tu teraz niekoľko tisíc, do budúcnosti desaťtisíc miest, na ktoré nedokážeme nájsť vhodných ľudí s vhodným, hlavne technickým vzdelaním. Duálne vzdelávanie je presne ten systém, ktorý potrebujeme. Je to systém, kde si každá fabrika, každá výrobňa, každý podnik dokáže pripraviť a vzdelávať svojich ľudí,“ uviedol slovenský prezident. Dobrým príkladom, kedy si firma dokáže vychovávať budúcich zamestnancov presne podľa svojich požiadaviek, je podľa Kisku práve spoločnosť Miba Steeltec. „Podnik má vyše 80-ročnú tradíciu a viac ako 30 percent zamestnancov vychováva vo svojom duálnom vzdelávaní. Na Slovensku tento podnik zamestnáva vyše 1500 ľudí a pripravujú si svoje základné kádre svojím vlastným systémom výučby. Je tu viac ako 70 študentov, ktorí sú do duálneho vzdelávania zapojení,“ pripomenul Kiska.
     

Vzdelávanie, pri ktorom priamo podniky pripravujú študentov pre potreby trhu práce, ocenil aj rakúsky minister sociálnych vecí Rudof Hundstorfer. Ten pripomenul, že Rakúsko je jedným zo štátov, kde sa tento spôsob vyučovania pevne zakotvuje. „Rakúska vláda a sociálny partneri sa spoločne zaviazali, že budú presadzovať, aby sa duálne vzdelávanie silnejšie zakotvilo a rozšírilo v celej Európe. Preto chcem poďakovať oficiálnym miestam na Slovensku a firmám, ktoré prevzali tento model. Návšteva takéhoto konceptu priamo na mieste, kde sa realizuje, stojí za to a som rád, že som sem mohol prísť,“ dodal Hundstorfer.
     

Spoločnosť Miba Steeltec, s.r.o., sa zameriava na výrobu oceľových lamiel, trecích kompozitných lamiel a tiež molybdénových a nitridovaných lamiel, ktoré sa montujú do stavebných a poľnohospodárskych strojov. Využívajú sa v automobilovom a leteckom priemysle a vzariadenoiach veterných elektrární.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies