Kerry: Hlasovanie BR OSN o Izraeli bolo o udržaní riešenia v podobe dvoch štátov

NETKY.SK • 28 December 2016, 18:20 • 2 min
Kerry: Hlasovanie BR OSN o Izraeli bolo o udržaní riešenia v podobe dvoch štátov

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes vyhlásil, že Spojené štáty umožnili minulý týždeň schválenie rezolúcie OSN o židovských osadách v snahe udržať riešenie izraelsko-palestínskej otázky v podobe dvoch štátov.

slovakia

left justify in out

"Spojené štáty v skutočnosti hlasovali v súlade so svojimi hodnotami," uviedol Kerry. USA by podľa neho neboli verné svojmu hodnotovému systému, "ak by sme umožnili, aby bolo pred našimi očami zničené životaschopné riešenie v podobne dvoch štátov".

 

Kerry zdôraznil, že "jediná cesta k dosiahnutiu spravodlivého a trvácneho mieru medzi Izraelom a Palestínčanmi" je riešenie v podobne dvoch štátov.

 

Ak sa Izrael rozhodne pre jeden spoločný štát s Palestínčanmi, potom "môže byť alebo židovský, alebo demokratický", nemôže byť oboje, dodal Kerry.

 

A varoval, že riešenie v podobe dvoch štátov je vážne ohrozené v dôsledku narastajúcich teroristických útokov, budovania nových osád a "zdanlivo nekonečnej okupácie", ktoré "upevňujú nezvratnú skutočnosť jedného štátu", citovala ho tlačová agentúra DPA.

 

Kerry hovoril vo Washingtone v rámci svojho rozlúčkového prejavu vo funkcii niekoľko dní po tom, ako USA odmietli vetovať rezolúciu BR OSN označujúcu izraelské osady v Predjordánsku a vo východnom Jeruzaleme za ilegálne.

 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu rezolúciu odsúdil a obvinil USA, že sa na jej formulácii aktívne podieľali.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies