Kern: Musíme si vyjasniť postavenie občanov EÚ žijúcich v Británii

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 17:45 • 2 min
Kern: Musíme si vyjasniť postavenie občanov EÚ žijúcich v Británii

VIEDEŇ/BERLÍN - Európska únia by si teraz mala "utiahnuť opasok" a odovzdať viac právomocí svojim členským štátom. Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz to dnes povedal po tom, ako Londýn aktivoval článok 50, čím sa spustil dvojročný proces vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Brexit je dôkazom, že strachy a obavy obyvateľov treba brať vážne," zdôraznil minister.

 

Únia by sa tiež podľa Kurza mala v bezpečnostnej a zahraničnej oblasti ešte viac zjednotiť. "Malé problémy" by ale mala prenechať na členské štáty. Zostávajúce členské krajiny Únie by mali tiež zvážiť zníženie nákladov, pretože Británia už nebude prispievať do spoločného rozpočtu, dodal Kurz.

 

Rakúsky kancelár Christian Kern považuje v tomto momente za prioritu svojej vlády, aby sa vyjasnilo postavenie občanov Európskej únie žijúcich v Británii.

 

"Postavenie približne 25.000 Rakúšanov žijúcich a pracujúcich v Spojenom kráľovstve je pre mňa na prvom mieste," reagoval Kern. Istoty potrebuje zaručiť aj pre rakúske spoločnosti pôsobiace v Británii.

 

Šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel dnes upozornil, že dvojročné vyjednávanie nebude pre ani jednu zo zúčastnených strán jednoduchým procesom. Čo podľa neho môže pochopiteľne vyvolať zlé "pocity", toto ale nemôže ovplyvniť samotné rokovania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies