Keď nebude dohoda na 2. pilieri, nebude žiadna dohoda

NETKY.SK • 29 Október 2010, 11:46 • 2 min
Keď nebude dohoda na 2. pilieri, nebude žiadna dohoda

Keď nebude dohoda na 2. pilieri, nebude žiadna dohoda

slovakia

left justify in out

Predbežným záverom prvého dňa rokovaní o reforme rozpočtových pravidiel Európskej únie (EÚ) je dohoda na vypracovaní systému permanentného krízového mechanizmu, ktorý bude v sebe zahŕňať aj úlohu súkromného sektora. Jeho úlohou bude znižovať riziko morálneho hazardu a tým aj pravdepodobnosť budúcich finančných kríz.
"Musím vysloviť spokojnosť, pretože všetky podmienky, ktoré sme žiadali, aby boli súčasťou permanentného krízového mechanizmu, v tomto mechanizme zakomponované sú," uviedla po osemhodinovom prvom kole rokovaní slovenská premiérka Iveta Radičová.
Pre SR aj ďalšie krajiny je však podľa nej dôležitá aj dohoda na zohľadňovaní nákladov na dôchodkovú reformu pri posudzovaní deficitu a verejného dlhu členskej krajiny EÚ, ktorou podmienila aj celkovú dohodu na balíku zmien rozpočtových pravidiel. Ak nedôjde k dohode na druhom pilieri, nebude dohoda vôbec, pripustila. Definitívne sa má táto otázka dopracovať až druhý deň rokovaní v piatok dopoludnia.
"Pokiaľ je dôchodková reforma stabilná, je odpoveďou na demografické výzvy a vytvára pre štát náklady, bude sa zvažovať, ako tieto náklady kalkulovať v rámci deficitu. Potiaľto je dohoda," priblížila Radičová s tým, že s takýmto pravidlom súhlasí aj Maďarsko. Téma zásahov do úspor v druhom pilieri, ktoré táto krajina pripravuje, sa vôbec neriešila. "Budú sa zohľadňovať tie dôchodkové reformy, ktoré sú stabilné," podčiarkla šéfka slovenského kabinetu.
Spokojnosť po prvom dni summitu vyslovila aj s tým, že riešenie otázky, či Lisabonskú zmluvu bude potrebné otvárať alebo dopĺňať, bude nadväzovať na prípravu samotného mechanizmu krízového riadenia. "Potrebujeme zadefinovať mechanizmus a pokiaľ má fungovať a nezodpovedá to súčasnému zneniu základnej zmluvy, potom len pre tento problém bude navrhovať komisia, ako zmeniť alebo doplniť zmluvu, aby tento mechanizmus mohol byť funkčný," priblížila Radičová. Konkrétne návrhy majú byť pripravené do decembra, kedy sa opäť zídu lídri EÚ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies