KDH rozhodne koncom augusta, či za šéfa NKÚ navrhne Hrušovského

NETKY.SK • 14 August 2014, 13:04 • 2 min
KDH rozhodne koncom augusta, či za šéfa NKÚ navrhne Hrušovského

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) rozhodne koncom augusta (25.8.) o tom, či navrhne za šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Pavla Hrušovského.

slovakia

left justify in out

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Zajac potvrdil, že Hrušovského meno je v hre, ale nič nie je uzavreté. KDH je podľa jeho slov pripravené rokovať o každom návrhu vrátane tých, ktoré prídu od partnerov z opozície.
     

Na rokovanie je pripravené aj SDKÚ-DS. "Keď má KDH svojho kandidáta, bolo by dobré, aby nás oslovili. My sme ochotní rokovať," povedal pre TASR šéf klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Most-Híd čaká na kandidáta KDH. "Pre Most-Híd platia pôvodné dohody, v zmysle ktorých kandidáta na post šéfa NKÚ navrhne KDH," uviedol hovorca Mosta-Híd Gabriel Gilányi.
     

Jozef Viskupič z OĽaNO zatiaľ o žiadnom kandidátovi nevie. Ak by ním bol Hrušovský, nepovažoval by ho za opozičného kandidáta. "Vidím to tak, že zblíženie KDH a Smeru má za výsledok aj túto personálnu nomináciu. Z tohto uhla pohľadu môžeme ťažko konštatovať, že ide o opozičného kandidáta," uviedol pre TASR. Dodal, že bude s napätím sledovať, "či bude Smer opäť hrať úbohé divadlo s počtom hlasujúcich poslancov opozície aj za kandidáta Smer-KDH". Ak nie, mal byť podľa Viskupiča nový šéf NKÚ dávno zvolený.
     

Pre SaS, ktorá mala pôvodne navrhnúť kandidáta a aj ho navrhla, ale nikdy neuspela, by bol Pavol Hrušovský neprijateľný. Ak by ho KDH navrhlo, podľa liberálov by to potvrdilo "upevňujúce sa strategické spojenectvo medzi Smerom a KDH". Šéf strany Richard Sulík verí, že aj v prípade Hrušovského bude platiť "oná absurdná požiadavka Smeru, že opozičný kandidát na túto funkciu musí mať podporu celej opozície".
   

 NKÚ by mal podľa Sulíka riadiť dynamický človek so znalosťami z ekonomiky, nezaťažený rôznymi temnými kamarátšaftmi s vládnou stranou. "Pavol Hrušovský je starý rutinér, absolútne nevhodný človek na boj so súčasnou smeráckou kleptokraciou," povedal Sulík.
     

V súvislosti s možnou Hrušovského kandidatúrou sa objavili aj informácie, že by mohol získať podporu vládnej strany. Voľbu šéfa NKÚ vyhlasuje predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Dosiaľ tak neurobil. Tie doterajšie skončili neúspechom opozičných kandidátov alebo stiahnutím kandidatúry.
     

NKÚ naďalej vedie Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému už uplynulo funkčné obdobie. Paška pred časom uviedol, že Jasovský je vo funkcii aj po uplynutí funkčného obdobia legitímne, keďže to zákon umožňuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies