Každé dieťa musí mať možnosť rozvíjať sa, tvrdí Koalícia za spoločné vzdelávanie

NETKY.SK • 22 Február 2018, 18:48 • 2 min
Každé dieťa musí mať možnosť rozvíjať sa, tvrdí Koalícia za spoločné vzdelávanie

BRATISLAVA – Na Slovensku vznikla vo februári Koalícia za spoločné vzdelávanie združujúca zatiaľ 13 členov. Mimovládne a profesijné organizácie učiteľov, odborníkov a zástupcov rodičov chcú spolupracovať a spoločne vyvíjať snahy o inkluzívne vzdelávanie všetkých detí na Slovensku, bez ohľadu na fyzické, intelektuálne, emocionálne, sociálne, jazykové a iné podmienky.

slovakia

left justify in out

Informovala Jana Lowinski z Platformy rodín detí so zdravotným znevýhodnením. "Potrebujeme spolupracovať a presadzovať komplexné riešenia. Každé dieťa musí mať možnosť rozvíjať sa, byť rešpektované, učiť sa v spoločenstve iných detí a dostávať pomoc. Vieme, že je tiež potrebné podporovať učiteľov a pomáhať pri spolupráci školy s rodinou," zdôraznila.

 

Deti nevnímajú rozdiely, predsudky voči rôznym odlišnostiam im často vštepujú dospelí, čo sa koalícia bude snažiť zmeniť, hovorí Lowinski. Je podľa nej čas prestať skrývať deti s postihnutím a brániť im v získavaní vzdelávania. Vhodný individuálny a rovnoprávny prístup im môže pomôcť vymaniť sa zo závislosti od rodičov a systému, v budúcnosti sa o seba samostatnejšie postarať.

 

"Svoje riešenia komunikujeme s odborníkmi, aby boli reálne a uskutočniteľné," vysvetlila Lowinski s tým, že ich spojila rodičovská vízia uznania prirodzenej dôstojnosti deťom so zdravotným znevýhodnením a presadzovania ich práv v záujme plnohodnotného a harmonického rozvoja. "Poukazujeme na problémy a potreby týchto detí a ich rodín, našou občianskou angažovanosťou sme rovnocenným partnerom pri presadzovaní našich potrieb v zdravotnej, sociálnej a školskej oblasti," dodala.

 

Platforma rodín detí so zdravotným znevýhodnením čerpá podnety zo 680 rodín. Podnety v roku 2017 tlmočila odborníkom a kompetentným cez 132 aktivít. Podporuje dostupnosť a kvalitu služby včasnej intervencie, potrebu domácej opatrovateľskej a odľahčovacej služby aj pre deti so zdravotným znevýhodnením. Zostavila aj informačný portál pre rodiny detí so zdravotným znevýhodnením www.hlasrodin.sk.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies