Katolícki veriaci oslávia v sobotu sviatok Nanebovzatia Panny Márie

NETKY.SK • 14 August 2015, 09:41 • 2 min
Katolícki veriaci oslávia v sobotu sviatok Nanebovzatia Panny Márie

BRATISLAVA - Katolícki veriaci na Slovensku i vo svete oslávia v sobotu 15. augusta známy mariánsky sviatok - Nanebovzatie Panny Márie. Je to najstarší sviatok zo všetkých mariánskych sviatkov počas roka. Podľa tradície sa sviatok Nanebovzatia Panny Márie spomína už pred Efezským koncilom, ktorý bol v roku 431.

slovakia

left justify in out

Veriaci si v tento deň pripomenú skutočnosť, že Božia matka Mária bola po skončení svojho pozemského života s telom i dušou vzatá do nebeskej slávy.

 

Pôvodný názov nanebovzatia bol po latinsky "dormitio" (usnutie), po starosloviensky "uspenie". Pod podobným názvom - Zosnutie Presvätej Bohorodičky slávia tento sviatok dodnes gréckokatolíci na Slovensku.

 

Dátum 15. august na slávenie tohto sviatku určil byzantský cisár Maurícius, ktorý vládol v rokoch 582-602. V 7. storočí východní mnísi preniesli tento sviatok spolu s inými mariánskymi do Ríma. Za pápeža Sergeja I.(687-701) bol tento sviatok už známy a konali sa počas neho slávnostné sprievody s litániami. Neskôr bol názov sviatku "Dormitio" zmenený na Assumptio caelum, čiže Nanebovzatie.

 

Náuku o nanebovzatí Panny Márie ako záväzného článku viery (dogma) vyhlásil pápež Pius XII. 1. novembra 1950 na žiadosť takmer všetkých biskupov vo svete. Táto náuka hovorí, že "Nepoškvrnená a ustavične panenská Božia Matka bola po ukončení svojho pozemského života s telom i dušou vzatá do nebeskej slávy".

 

V súčasnosti sa pri príležitosti tohto sviatku konajú na mnohých miestach Slovenska mariánske púte a odpustové slávnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies