Kadúc chce koncipientom uľahčiť prechod k povolaniu advokáta

NETKY.SK • 26 August 2015, 11:50 • 2 min
Kadúc chce koncipientom uľahčiť prechod k povolaniu advokáta

BRATISLAVA - Skrátiť dĺžku praxe advokátskeho koncipienta z piatich na tri roky a zjednodušiť prístup k slobodnému povolaniu advokáta tak, aby bolo možné do praxe advokátskeho koncipienta započítať aj prax vyššieho súdneho úradníka, či inú právnu prax. To je cieľom návrhu novely zákona o advokácii, ktorý na septembrovú schôdzu parlamentu predložil podpredseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Miroslav Kadúc (OĽaNO). Účinný má byť od januára 2016.

slovakia

left justify in out

Podľa súčasne platného zákona o advokácii je možné započítať prax len niektorých právnických profesií, ako napr. sudca, či právny čakateľ prokuratúry. Predkladanou novelou sa tento výpočet navrhuje rozšíriť aj o prax na inej právnickej pozícii.

 

Na základe aktuálnej právnej normy komora započíta do praxe advokátskeho koncipienta prax sudcu, asistenta sudcu Najvyššieho súdu SR, justičného čakateľa, prokurátora, právneho čakateľa prokuratúry a notársku prax. "Tento výpočet však neobsahuje právnické profesie, ktoré sú svojím zameraním a obsahom rovnako, resp. obdobne príbuzné povolaniu advokáta. Novelou sa tento výpočet explicitne rozširuje o prax vyššieho súdneho úradníka," uviedol poslanec.

 

Zároveň momentálne platná päťročná prax advokátskeho koncipienta sa javí Kadúcovi ako neopodstatnene dlhá, až diskriminačná, oproti iným právnickým profesiám. "Navyše sa päťročná prax môže javiť aj ako neopodstatnená prekážka v prístupe k výkonu slobodného povolania pre ženy, ktoré práve v najcitlivejšom období, teda po ukončení štúdia na vysokej škole, chcú tiež plniť životnú úlohu matky a musia sa tak často na úkor prerušenia praxe advokátskeho koncipienta rozhodovať v prospech rodiny," argumentuje člen klubu Obyčajných.

 

Kadúc pri tvorbe zákona vychádzal z potreby zvýšenia mobility spravidla mladších právnikov a tiež "z neodôvodnených reštrikcií v advokátskom stave, resp. v stave advokátskych koncipientov, ktoré boli zavedené v predchádzajúcom období".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies