K vesmírnej stanici ISS dorazila nákladná loď, priviezla supermoderný záchod za milióny

NETKY.SK • 5 Október 2020, 13:56 • 2 min
K vesmírnej stanici ISS dorazila nákladná loď, priviezla supermoderný záchod za milióny

K Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) v pondelok priletela nákladná loď Cygnus (Labuť), aby astronautom doručila, okrem iného, supermoderný model toalety.

slovakia

left justify in out

Záchod, ktorý má vďaka svojmu dizajnu uľahčiť vykonávanie potreby v stave beztiaže najmä ženám, sa má po testovacej fáze stať súčasťou vybavenia lode Orion. S tou chce americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) dopravovať posádky na Mesiac, píše agentúra AP.

 

Nákladná loď spoločnosti Northrop Grumman vyniesla z piatka na sobotu do vesmíru raketu Antares z kozmodrómu Wallops v americkej Virgínii. Štart vyšiel až na druhý pokus, pôvodný štvrtkový termín bol zrušený na poslednú chvíľu kvôli technickým problémom.

 

 

K úspešnému zachyteniu plavidla pri orbitálnom komplexe došlo v pondelok 5. októbra o 11:32 SELČ. Okolo pol druhej popoludní nášho času má prebehnúť definitívne nainštalovanie "Labute" k stanici.

 

Najcennejšou časťou nákladu je toaleta vyrobená z titánu, ktorej cena je 23 miliónov dolárov. Model nazvaný Universal Waste Management System je prístroj, ktorý váži 45 kilogramov a na výšku meria 71 centimetrov.

 

 

Celkovo je o 65 percent menší a o 40 percent ľahší ako toalety, ktoré sa na ISS doteraz používajú. Toaleta je ultraľahká konštrukcia s výkonnými ventilátormi, ktoré v stave beztiaže nahrádzajú splachovanie, ale zatiaľ trpia zásadnou vadou, napísal server msn.com - stále totiž príliš páchne.

 

V situácii, kedy v kozmickej lodi nejde vyvetrať ani z bezpečnostných dôvodov používať akékoľvek dezodoranty, javí sa v tejto chvíli ako najlepšie riešenie aktívne drevené uhlie.

 

Jednou z úloh dizajnérov bolo zohľadniť aj pohodlie ženskej časti vesmírnych posádok a prispôsobiť toaletu tak, aby bolo jej používanie pre astronautky praktickejšie a jednoduchšie.

 

"NASA venovala veľa času práci s členmi posádky a hodnotenie nápadov, ako vylepšiť záchodové sedátko a nástavce na močenie tak, aby lepšie vyhovovali ženám," citovala stanica CBS vedúcu projektu vývoja novej toalety Melissu McKinleyovou.

 

Podľa nej sa venovalo veľa úsilia tomu, aby sa pri sedení na toalete v prípade vykonávania veľkej potreby predišlo nehodám v podobe nechceného úniku stolice do priestoru. "Upratovať taký svinčík je potom veľký problém. Žiadne úniky alebo minely nechceme," opísala McKinleyová ťažkosti s používaním toalety v stave beztiaže.

 

Americkí experti zároveň upravili dizajn nadstavcov, ktoré majú ženy na močenie, a umožnili, aby ich používali aj posediačky.

Okrem toalety loď Cygnus doručila v 3600 kilogramov vážiacej zásielke aj zásobníky s kyslíkom, semienka reďkoviek určené pre pestovanie, viac čerstvých potravín ako obvykle či kameru pre 360 ​​stupňové snímanie.

 

Na obežnú dráhu priletelo tiež nové sérum proti vráskam od značky Estée Lauder. Firma zaplatila 128-tisíc dolárov za to, že sa jej nový produkt vyfotí v kozme.

 

Posádku ISS teraz tvoria ruskí kozmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner a americký astronaut Christopher Cassidy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies