K dnešnému dňu zarobila SR na predaji emisií takmer 47 mil. eur

NETKY.SK • 8 Október 2013, 12:17 • 2 min
K dnešnému dňu zarobila SR na predaji emisií takmer 47 mil. eur

BRATISLAVA - Slovensko predalo k dnešnému dňu 10,863 milióna ton priemyselných emisií, známych pod skratkou EUA. Na predaji zarobilo takmer 47 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano, priemerná cena jednej tony EUA bola 4,33 eura. Rezort plánuje do konca roka predať ďalších 3,183 milióna ton EUA. Aktuálna cena je v súčasnosti 5,10 eura za tonu, podľa Stana ide o trhovú cenu.

Cena emisných jednotiek EUA na trhu predstavovala koncom minulého roka približne sedem eur za tonu, envirorezort z nej tak stanovil odhadovaný výnos na tento rok. Cena za tonu sa však znížila. Ako sa píše v článku na portáli hnonline.sk, celkovo štát počítal, že z predaja povoleniek získa 105 miliónov eur. Peniaze mali putovať do environmentálneho fondu na podporu takzvaných zelených projektov, teda tých, ktoré chránia životné prostredie. Rezort životného prostredia však pre nižšiu cenu priemyselných emisií EUA zarobil na ich predaji menej, ako plánoval. Cenu nie je možné podľa Maroša Stana ovplyvniť. "Tento výpadok bude pokrytý z položiek, ktoré sa v rozpočte oproti plánom vyvíjajú lepšie," uviedol pre hnonline.sk hovorca ministerstva financií Radko Kuruc. Príjmy z predaja emisných povoleniek EUA plynú do štátneho rozpočtu a nakladanie s nimi patrí tak do kompetencie práve rezortu financií. 

Od začiatku tohto roka sa pravidelne konajú dražby priemyselných emisií na lipskej burze EEX. Dražby budú pokračovať až do konca roka 2020, pričom objem sa každoročne upravuje v súlade s pravidlami prijatými v zmysle smernice Európskeho parlamentu a Rady 2003/87/ES. Pomer sa podľa Stana upravuje aj v dôsledku pristupujúcich štátov do Európskeho systému obchodovania s emisiami (EU ETS). "Objem sa však môže znížiť aj dočasným stiahnutím emisných kvót určených na obchodovanie v dražbách, je to tzv. backloading," vysvetlil hovorca envirorezortu. Slovensko zastupuje na Lipskej burze Exportno-importná banka SR. 

Pre členské štáty Európskej únie platia od januára tohto roku nové pravidlá bezodplatného prideľovania emisných kvót. Vybrané prevádzky priemyselných odvetví dostali spočiatku časť emisných kvót EUA zadarmo. Postupne však tento počet kvót klesá a firmy ich budú musieť nakupovať, alebo modernizovať svoje technológie, aby znížili produkciu CO2. Cieľom Európskej schémy obchodovania s emisnými kvótami skleníkových plynov je nákladovo efektívnym spôsobom znižovať emisie CO2 v priemysle. Celý proces na Slovensku zastrešuje nový zákon o obchodovaní s emisnými kvótami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies