Juraj Krúpa chce zmeny v SIS, Róbert Kaliňák mu oponuje

NETKY.SK • 25 August 2023, 11:00 • 2 min
Juraj Krúpa chce zmeny v SIS,  Róbert Kaliňák mu oponuje

Bratislava-Člen SaS a poslanec Národnej rady si myslí, že so spravodajskou službou je nutné niečo zásadné urobiť

slovakia

left justify in out

Nedávne zatýkanie a následné odvolanie šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Aláča vyvolalo medzi politikmi množstvo rozporuplných vyjadrení. Niektorí sú za to, aby boli zo svojich stoličiek zosadení aj iní funkcionári a  SIS by potrebovala poriadnu reštrukturalizáciu, ďalší sú zase s prácou v tejto spravodajskej inštitúcii spokojní. Oponentmi v tejto záležitosti sú i Juraj Krúpa a Róbert Kaliňák. 

 

 

Renomé Slovenskej informačnej služby (SIS) bolo naštrbené už pred obvinením jej posledného riaditeľa, myslí si poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Krúpa (SaS). So SIS podľa neho treba "niečo zásadné" urobiť. Kandidát Smeru-SD a exminister vnútra Robert Kaliňák tvrdí, že SIS si robila svoju prácu, keď zistila zásadné porušovanie Ústavy SR a zákonov. Aktuálne udalosti hodnotí ako pomstu. Uviedli to vo štvrtkovej (24. 8.) relácii TV Joj Na hrane. "Bude si to vyžadovať hĺbkovú kontrolu, audit," skonštatoval Krúpa na margo SIS.

Kontrolu by podľa neho mala robiť špecifická komisia vytvorená na tento účel. Spochybnil funkčnosť parlamentného výboru na kontrolu služby. Pripomenul aj snahu zriadiť komisiu na kontrolu odposluchov, ktorá však podľa neho zlyháva vzhľadom na nevôľu poslancov podrobiť sa bezpečnostnej previerke. Čo sa týka polície, do budúcnosti sa podľa neho treba pozrieť aj na jej nižšie úrovne, infraštruktúru a investície.

 

"Treba zastabilizovať situáciu a prestať robiť politické objednávky na polícii," zdôraznil Kaliňák. Škandály SIS spája s pravicovými vládami. SIS si podľa neho robila svoju prácu, keď zistila zásadné porušovanie Ústavy SR, Trestného zákona a Trestného poriadku. V kontexte aktuálnych udalostí hovorí o snahe dostať sa k dôkazom, ktoré služba ešte stále má. Krúpa považuje za chybu, že SIS pripadla hnutiu Sme rodina. Kaliňák sa nechcel vyjadriť, či by sa Smer-SD pri možnej tvorbe novej koalície bol ochotný vzdať postu riaditeľa SIS. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies