Jordánsky policajt zastrelil dvoch Američanov a Juhoafričana

NETKY.SK • 9 November 2015, 15:01 • 2 min
Jordánsky policajt zastrelil dvoch Američanov a Juhoafričana

AMMÁN - Jordánsky policajt spustil dnes paľbu na zahraničných inštruktorov vo výcvikovom policajnom komplexe v metropole Ammán - zabil dvoch Američanov a Juhoafričana, potom ho zastrelili jordánske bezpečnostné sily. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu jordánskej vlády.

slovakia

left justify in out

Pri streľbe vo výcvikovom centre na okraji Ammánu, ktoré financujú Spojené štáty, utrpeli zranenia ďalší dvaja Američania a štyria Jordánci. Jeden zo zranených Američanov sa nachádza v kritickom stave.

 

Hovorca jordánskej vlády označil streľbu za zločin a vyhlásil, že sa už začalo jej vyšetrovanie. Veľvyslanectvo USA v Jordánsko sa zatiaľ k prípadu nevyjadrilo.

 

K streľbe došlo v zariadení, kde väčšinou podstupujú výcvik iracké a palestínske sily, uviedla agentúra Reuters.

Incident sa stal práve na desiate výročie samovražedných bombových útokov al-Káidy na tri luxusné hoteli v Ammáne, pri ktorých boli zabité desiatky ľudí. Išlo o najhorší útok militantov v dejinách Jordánska.

 

Táto krajina v súčasnosti hostí niekoľko stoviek amerických inštruktorov, ktorí sú súčasťou vojenského programu na posilnenie ozbrojených síl Jordánska. Na jeho území sa nachádzajú aj americké stíhačky F16, ktoré využívajú jordánske letecké základne na útoky proti pozíciám Islamského štátu (IS) v susednej Sýrii.

 

Streľba podľa AP spochybňuje povesť Jordánska ako ostrova relatívnej stability v nepokojnom blízkovýchodnom regióne. Prozápadne orientované kráľovstvo je verným spojencom USA. Zohráva tiež zásadnú úlohu v boji proti islamským extrémistom, akými sú napríklad militanti z IS, ktorí obsadili rozsiahle územia v krajinách susediacich s Jordánskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies