Jednotkou draftu NHL zrejme MacKinnon, zo Slovákov má najväčšie šance Daňo

NETKY.SK • 28 Jún 2013, 11:25 • 2 min
Jednotkou draftu NHL zrejme MacKinnon, zo Slovákov má najväčšie šance Daňo

NEW YORK - Po vlaňajšom totálnom prepade by si tento rok mal slovenský hokej na vstupnom drafte NHL opäť polepšiť. V preddraftových rebríčkoch Centrálneho skautského úradu (CSS) figurovalo deväť mladíkov narodených pod Tatrami.

slovakia

left justify in out

Najvyššie draftovaným Slovákom by podľa prognóz mal byť útočník Slovana Bratislava Marko Daňo, ktorý v konečnom rebríčku CSS obsadil medzi hráčmi pôsobiacimi v Európe dvanáste miesto. 

Syn bývalého reprezentanta Jozefa Daňa, ktorý sa na konci mája zúčastnil na kempe Scouting Combine v Toronte, má tak teoreticky šancu aj na prvé kolo, reálnejšie však vyzerá výber v druhom či treťom kole. Najväčší záujem o jeho služby prejavili zástupcovia New Jersey Devils a Toronta Maple Leafs.

Medzi európskymi korčuliarmi má solídne vyhliadky aj Peter Cehlárik, ktorý sa stal vo Švédsku najmladším strelcom gólu v histórii Elitserien. V rebríčku CSS bol na 28. mieste, 42. priečka patrila Timotejovi Šillemu, synovi bývalého reprezentanta Maďarska a dlhoročného hráča Skalice Tomáša Šilleho. Martin Réway z tímu Gatineau Olympiques (QMJHL) figuroval medzi hráčmi pôsobiacimi v Severnej Amerike na 91. pozícii.

Jednotka draftu vzíde podľa zámorských expertov z tria Seth Jones, Nathan MacKinnon a Jonathan Drouin, bez šance nie je ani Fín s ruskou krvou Alexander Barkov. I keď v záverečnom rebríčku CSS figuroval najvyššie obranca Portlandu Jones, funkcionári Colorada, ktorí majú právo prvého výberu, už naznačili, že siahnu po centrovi MacKinnonovi z Halifaxu, najlepšom hráčovi tohtoročného Memorial Cupu. 

"Veríme, že Seth bude raz v NHL bude vynikajúcim obrancom, no keď si vyberáte z prvého miesta, chcete uplatniť svoju voľbu na hráča, ktorého považujete za najlepšieho v ročníku. Preto sme sa rozhodli v prospech Nathana," uviedol pre zámorské médiá viceprezident exekutívy Avalanche Joe Sakic. Severoamerickí experti však pripomínajú, že pozíciu centra má Colorado v súčasnosti poriadne nabitú, takže tesne pred štartom draftu možno príde k výmene prvej voľby.

V poradí 51. vstupný draft sa uskutoční v nedeľu v Prudential Center v New Jersey, počas siedmich kôl celkovo prejde jeho sitom 211 hráčov.
      
Preddraftový rebríček Centrálneho skautského úradu (CSS):
Hráči pôsobiaci v Severnej Amerike:
korčuliari: 1. Seth Jones (o, Portland/WHL), 2. Nathan MacKinnon (ú, Halifax/QMJHL), 3. Jonathan Drouin (ú, Halifax/QMJHL), 4. Darnell Nurse (o, Sault Ste. Marie/OHL), 5. Sean Monahan (ú, Ottawa/OHL), 6. Hunter Shinkaruk (ú, Medicine Hat/WHL), ..., 91. Martin RÉWAY (ú, Gatineau/QMJHL)

brankári: 1. Zachary Fucale (Halifax/QMJHL), 2. Eric Comrie (Tri-City/WHL), 3. Tristan Jarry (Edmonton/WHL)

Hráči pôsobiaci v Európe:
korčuliari: 1. Alexander Barkov (ú, Tappara Tampere/Fín.), 2. Valerij Ničuškin (ú, Čeľabinsk/KHL), 3. Elias Lindholm (Brynäs jun./Švéd.), 4. Rasmus Ristolainen (o, TPS Turku/Fín.), 5. Alexander Wennberg (ú, Djurgarden jun./Švéd.), 6. Andre Burakovsky (ú, Malmö jun./Švéd.), ..., 12. Marko DAŇO (ú, Slovan Bratislava/KHL), 28. Peter CEHLÁRIK (ú, Lulea/Švéd.), 42. Timotej ŠILLE (ú, Skalica jun./SR), 66. Eduard ŠIMUN (ú, Banská Bystrica jun./SR), 71. Dávid GRÍGER (ú, HK Poprad jun./SR), 72. Dávid ŠOLTÉS (ú, HC Košice/SR), 117. Martin BOBOŠ (o, HC Košice jun.)
brankári: 1. Juuse Saros (HPK Hämeenlinna jun./Fín.), 2. Ebbe Sionas (AIK Štokholm jun./Švéd.), 3. Luka Gračnar (Salzburg/Rak.), ..., 10. Maroš MIKOLÁŠ (MsHK Žilina jun./SR)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies