Jedenástou obeťou povodní v Čechách je Slovák!

NETKY.SK • 10 Jún 2013, 14:18 • 2 min
Jedenástou obeťou povodní v Čechách je Slovák!

PRAHA - Jedenástou obeťou ničivých povodní v ČR je slovenský občan, po ktorom sa v Sušici na Otave v Plzenskom kraji pátralo už od polnoci a jeho mŕtve telo vydala rieka dnes ráno v približne šesť kilometrov vzdialenej obci Rabí. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na najvyššieho predstaviteľa českej polície Martina Červíčka.

slovakia

left justify in out

Ako vyplýva z informácií denníka Právo, muž pricestoval do kempu stúpencov vodných športov v Sušici s partiou vodákov. Večer spoločne popíjali. Okolo polnoci však muž spadol do rieky, jeden z kolegov to zaregistroval, skončil za ním, avšak v prúde ho nenašiel. Hladina rieky Otava bola pritom vtedy na stabilnej úrovni a to isté platilo aj o jej prietoku. Polícia však Slováka napriek tomu eviduje ako 11. obeť povodní.

Plavby na všetkých českých vodných tokoch a vodných plochách, na ktorých platí druhý alebo tretí stupeň povodňovej aktivity, zakázala dnes Ústredná povodňová komisia a krízový štáb. Informoval o tom premiér Petr Nečas.

Podľa jeho slov predstavujú výnimku záchranné a likvidačné práce. Porušenie zákazu sa bude vnímať ako priestupok a príslušná pokuta môže byť až 20.000 Kč. V prípade, že by išlo o ohrozenie života, považovalo by sa to za trestnoprávny priestupok, uviedli Novinky.cz.

Predseda vlády ČR v zdôvodnení tohto rozhodnutia uviedol, že by malo odradiť nezodpovedných ľudí, pretože spoliehať sa na ich zdravý rozum nestačí. Premiér tak nepriamo narážal na piatkový prípad z rozvodnenej Vltavy, kde sa pätica podnapitých vodákov rozhodla pri Herbertove v okolí Českého Krumlova pre zjazd riekou na rafte, ktorý sa s nimi prevrátil. Dvaja z nich sa utopili.

Predseda Ústrednej povodňovej komisie, minister životného prostredia ČR Tomáš Chalupa, upozornil i na pretrvávajúce nebezpečenstvo zosuvov pôdy, ktoré môžu predstavovať značný problém.

Minister obrany ČR Vlastimil Picek informoval o zvýšení počtu nasadených vojakov. Súčasný stav 600 mužov sa v utorok zvýši o ďalších 150 a v stredu o 300 príslušníkov ozbrojených síl, ktorí budú pomáhať polícii pri plnení jej úloh.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies