Japonci zlikvidujú aj posledné dva reaktory vo Fukušime

NETKY.SK • 18 December 2013, 12:56 • 2 min
Japonci zlikvidujú aj posledné dva reaktory vo Fukušime

TOKIO - Prevádzkovateľ poškodenej japonskej jadrovej elektrárne Fukušima-I sa rozhodol zlikvidovať aj posledné dva odstavené reaktory. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie zlikvidovať aj reaktory číslo 5 a 6 prišlo po tom, čo predseda japonskej vlády Šinzó Abe ešte v septembri vyzval prevádzkovateľa Tokyo Electric Power (TEPCO), aby oba reaktory natrvalo odstavil. Mimo prevádzky sú od marca 2011, keď elektráreň zasiahlo silné zemetrasenie a vlna cunami. Išlo o najhoršiu jadrovú haváriu od nešťastia v ukrajinskom Černobyli v roku 1986.

V máji 2011 sa TEPCO rozhodlo zlikvidovať štyri reaktory, pričom v troch z nich došlo v dôsledku prírodnej katastrofy k roztaveniu aktívnej zóny a štvrtý bol poškodený.

Japonskí predstavitelia uviedli, že likvidácia všetkých reaktorov bude trvať viac ako štyri desaťročia. Japonsko ešte nikdy jadrový reaktor nelikvidovalo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies