Janukovyč odmietol požiadavky opozície, tá buduje nové barikády

NETKY.SK • 24 Január 2014, 06:54 • 2 min
Janukovyč odmietol požiadavky opozície, tá buduje nové barikády

KYJEV - Účastníci ukrajinských protivládnych protestov budovali dnes v skorých ranných hodinách v uliciach Kyjeva ďalšie barikády po tom, ako vodcovia opozície prišli z rokovaní s prezidentom Viktorom Janukovyčom s prázdnymi rukami. Oznámila to agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Opozičný politik Vitalij Kličko povedal, že Janukovyč neustúpil v ničom v druhom kole rozhovorov s predstaviteľmi opozície vo štvrtok večer a vyjadril obavy, že táto bezvýchodisková situácia teraz povedie k ďalšiemu krviprelievaniu.

Kličko najskôr hovoril s demonštrantami na barikádach umiestnených na hlavnom konfrontačnom mieste s políciou a potom išiel na kyjevské Námestie nezávislosti, kde vyhlásil: "Strávili sme hodiny rozhovorom o ničom. Nemá zmysel sedieť pri rokovacom stole s niekým, kto sa už rozhodol vás podviesť... Úprimne si želám, aby nedošlo ku krviprelievaniu a zabíjaniu ľudí... Ja prežijem, ale bojím sa, že tu budú mŕtvi, toho sa bojím," povedal bývalý svetový šampión v boxe, ktorý sa dal na politiku.

Traja opoziční politici - Kličko, bývalý minister hospodárstva Arsenij Jaceňuk a ultrapravicový nacionalista Oleh Ťahnybok - sa pokúsili dosiahnuť u Janukovyča ústupky, ktoré by ukončili už dva mesiace trvajúce pouličné protesty proti jeho vláde.

Prezident predtým vo štvrtok naznačil, že by bol ochotný urobiť ústupky, keď zvolal osobitné zasadnutie parlamentu na budúci týždeň, aby zvážilo požiadavky opozície a našlo cestu von z krízy. 

To však zástupcom opozície nestačilo. Po niekoľkohodinovom rozhovore s prezidentom povedali, že im vôbec v ničom neustúpil a nariadili svojim stúpencom, aby ihneď začali rozširovať protestnú zónu v Kyjeve a ďalších mestách.

Svedkovia, na ktorých sa odvolala agentúra Reuters, povedali, že asi tisíc demonštrantov z Námestia nezávislosti začalo ihneď budovať nové barikády z vriec naplnených snehom bližšie k sídlu prezidenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies