Ján Baláž si na koncert Elánu v Holíči vezme viacero gitár

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 10:56 • 2 min
Ján Baláž si na koncert Elánu v Holíči vezme viacero gitár

BRATISLAVA - Hudobník Ján Baláž si na vystúpenie skupiny Elán, ktoré sa bude konať 20. júna na letisku v Holíči, vezme viacero gitár.

slovakia

left justify in out

"Na koncert v Holíči beriem približne desať gitár. Minimálne si na koncerty brávam tri, štyri elektrické a dve akustické gitary. Vždy sa rozhodujem tesne pred koncertom, ide o to, aby ľudia mali z toho zážitok. Celkovo mám okolo 20 gitár. Najvzácnejšia a asi aj najdrahšia je gitara Gibson Les Paul Personal, ktorú som si kúpil v roku 1970 vo Švajčiarsku. Bola to taká osobná gitara pána Lesa Paula. Vyrobili ich len 150 kusov na svete a len v tom jednom roku. Bola to najdrahšia gitara, akú tam vtedy mali. Ja som taký typ, že buď si nekúpim nič alebo si kúpim veľmi dobrú vec," povedal Baláž.


Na letisko v Holíči privezie aparatúru 14 kamiónov. "Tím 40 ľudí bude asi 36 hodín stavať vyše 30 metrov široké pódium. Milión svetiel, zakrytie strechy, náhradné zdroje na elektrinu a podobne," doplnil 63-ročný spevák a gitarista. Celé vystúpenie bude trvať zhruba sto minút, počas ktorých si návštevníci a návštevníčky budú môcť vypočuť skladby z albumu Živých nás nedostanú (2014), chýbať nebudú ani známe hity ako Kráľovná bielych tenisiek, Bosorka, Sestrička z Kramárov, Aj keď bez peňazí, Ôsmy svetadiel alebo Neobzerajte sa, pani Lótová. Naživo odznie aj duet Joža Ráža s Lenkou Hrůzovou.


"Tento program máme pripravený od minulého roku. A teraz, keď ho cvičíme, je to taký kondičný a koordinačný nácvik, aby sme si zopakovali veci a doladili detaily. Trému nemám, lebo na pódium nejdem nepripravený, viem presne, čo mám hrať. Ide o kondičnú prípravu, rovnako, ako keď sa stretne reprezentácia, povedia si taktiku a nacvičia si výsledný efekt, ktorý vyjde alebo nevyjde. A nám to väčšinou vyjde," uzavrel Baláž.


Okrem Ráža (spev a basgitara) a Baláža (gitara a spev) sa fanúšikom predstavia aj Vašo Patejdl (klávesy a spev), Peter Farnbauer (gitara), Ľubo Horňák (klávesy) a Boris Brna (bicie). Dychovú sekciu tvoria Richard Šimurka (saxofón a flauta), Martin Haas (trombón) a Samuel Šimek (trúbka). Vstupenky na koncert sú dostupné v sieti Predpredaj.sk.
Formácia Elán vznikla v roku 1968. Prvý album Ôsmy svetadiel vydali v roku 1981. Odvtedy uviedli na trh štúdiovky ako Nie sme zlí (1982), Hodina slovenčiny (1985), Detektívka (1986), Nebezpečný náklad (1988), Rabaka (1989), Elán 3000 (2002) či Anjelská daň (2010). Na konte majú tiež niekoľko kompilácií, živákov a albumov v anglickom jazyku. Kapela zvládla aj niekoľkoročnú prestávku, ktorú zapríčinila nehoda speváka Joža Ráža v júni 1999. Po pauze sa Elánu podarilo odohrať koncert v Prahe, na ktorý prišlo až 80-tisíc ľudí. V roku 2007 skupina vypredala aj slávnu Carnegie Hall v New Yorku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies