Jahňátek trvá na znovuzavedení národnych kvót pre mlieko, pripúšťa, že to nebude ľahké

NETKY.SK • 9 September 2015, 15:41 • 2 min
Jahňátek trvá na znovuzavedení národnych kvót pre mlieko, pripúšťa, že to nebude ľahké

BRATISLAVA - Návrat k národným mliečnym kvótam v EÚ, ktoré boli zrušené od 1. apríla 2015, už asi nebude možný. "Znovuzavedie kvót bude ťažko presaditeľné, ale my na tejto požiadavke stále trváme," uviedol dnes po rokovaní vládneho kabinetu šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD) k záverom pondelňajšieho (7.9.) rokovania agroministrov EÚ v Bruseli ku kríze v európskom mliečnom sektore.

slovakia

left justify in out

"Ak vieme bez problémov prijať regulujúce opatrenia napríklad na výsadbové práva, čo sa týka vinohradov, nevidím dôvod, prečo by sme na nevyhnutný čas, počas trvania ruskej krízy, nemohli zaviesť nejaký regulačný systém aj na mlieko," zdôvodnil minister svoj návrh na dočasné zavedenie kvót.

 

Zrušenie národných mliečnych kvót a protiruské potravinové embargo podľa neho tak výrazne ovplyvnili európsky trh, že poľnohospodári sa z takejto situácie sami nedostanú. Bude to viesť k úbytku produkčných kapacít. "Celá hra je teda o tom, ktoré krajiny a ktorí výrobcovia vypadnú z mliečnej ligy," upozornil.

 

Bruselské rokovanie európskych poľnohospodárskych ministrov 7. septembra 2015 podľa Jahnátka konečné riešenie situácie na trhu s mliekom v EÚ neprinieslo, aj keď ho mnohí očakávali. "Stretnutie v Bruseli naznačilo len určité vektory, určité smery riešenia, ktoré sa teraz rozpracovávajú," doplnil.

 

Na budúci týždeň v utorok (15. 9.) sa má podľa neho uskutočniť ďalšie kolo rokovaní agroministrov v Luxemburgu. "Až po ňom budeme môcť povedať, čo je účinné a čo neúčinné, aj pre našich poľnohospodárov," dodal minister.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies