Jaceňuk: Je ťažké bojovať proti po zuby ozbrojeným Rusom

NETKY.SK • 16 December 2014, 12:58 • 2 min
Jaceňuk: Je ťažké bojovať proti po zuby ozbrojeným Rusom

BRUSEL - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk počas pondelňajšej prítomnosti v bruselskom sídle EÚ požiadal vedenie bloku o urýchlené poskytnutie finančnej pomoci jeho krajine.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kyjev totiž podľa jeho slov "robí všetko", aby zachránil kolabujúce ukrajinské hospodárstvo, no potrebuje pomoc. Podľa lídra víťaznej strany októbrových volieb potrebovala krajina zahraničnú pomoc "už včera". "Urobíme všetko, čo sme sľúbili.. no na prekonanie tohto obdobia Ukrajina potrebuje dostať akýsi vankúš.. a týmto vankúšom by bol balík finančnej pomoci. Je pre nás ťažké bojovať proti štátu s jadrovými zbraňami a ozbrojenému po zuby," povedal na pôde EÚ ukrajinský líder, ktorý predtým v pondelok žiadal NATO o väčšiu pomoc ukrajinskej armáde v boji proti proruským povstalcom na východe Ukrajiny. Na margo prípadného vstupu Kyjeva do aliancie poznamenal, že by bol šťastný, no nie je presvedčený o podpore tohto kroku zo strany všetkých členských krajín NATO.

 

EÚ podporuje prozápadné smerovanie Ukrajiny, ktorá sa však dlhodobo nachádza v zlej hospodárskej a politickej situácii. Tú výrazne prehĺbilo od marca trvajúce proruské povstanie na východe krajiny. EÚ odvtedy Kyjevu ponúkla miliardové úvery a na Rusko, ktoré si v marci pričlenilo polostrov Krym, uvalila hospodárske sankcie. Namiesto usporiadania darcovskej konferencie na pomoc Ukrajine však únia od Kyjeva žiada najprv realizáciu prevratných reforiem fungovania štátu. Eurokomisár pre rozšírenie Johannes Hahn v pondelok potvrdil, že sa s Jaceňukom dohodli na pláne ich uskutočnenia, pričom konferencia by sa podľa neho mohla konať začiatkom budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies