J. K. Balász odchádza z rehole a kňazstva kvôli vnútrocirkevným pomerom

NETKY.SK • 14 Júl 2010, 07:15 • 2 min
J. K. Balász odchádza z rehole a kňazstva kvôli vnútrocirkevným pomerom

J. K. Balász odchádza z rehole a kňazstva kvôli vnútrocirkevným pomerom

slovakia

left justify in out

Známy františkánsky kňaz a publicista Ján Krstiteľ Balász, ktorý má viesť poradný tím premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), vystúpil z rehole a zanechal kňazstvo. Informoval o tom v dnešnej večernej spravodajskej relácii Slovenský rozhlas (SRo). Dôvodom však nemá byť nová verejná funkcia, ale únava z vnútrocirkevných pomerov.
      "Je to moje súkromné rozhodnutie. Možno mnohých týmto krokom sklamem, zároveň ale zostávam teologicky zmýšľajúcim človekom," povedal na margo svojho kroku Balász. Za hlavný dôvod odchodu z rehole a kňazstva označil narastajúci pocit spútanosti, nepochopenia a kritiky z cirkevných radov, ako aj ticho biskupov pri verejnom potieraní hodnôt.
      Ponuka viesť poradný tím novej premiérky nebola podľa Balásza spúšťačom tohto kroku, rozhodnutie však urýchlila. Odchodom z kňazstva sa vracia k svojmu občianskemu menu Marián. Do novej funkcie na Úrade vlády by mal nastúpiť v piatok.
      Rehoľa františkánov toto rozhodnutie akceptuje a údajne sa nerozchádzajú v zlom. "Je to jeho rozhodnutie. Nemáme nijaký spôsob, ako udržať človeka v reholi, keď on sám sa rozhodne inak," priblížil provinciál Rehole menších bratov Františkánov Jeremiáš Daniel Kvaka.
      Konferencia biskupov Slovenska (KBS) odmietla reagovať na Balászovu kritiku, vyjadrila len ľútosť z jeho rozhodnutia. "Vyjadrujeme ľútosť nad krokom kňaza, ktorý opúšťa svoju kňazskú službu. Kňazská služba nie je zamestnaním, je to povolanie od Boha, práve o to je to bolestnejšie," konštatoval pre SRo hovorca KBS Jozef Kováčik.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies