J. BROCKA: Mali by sme robiť všetko pre to, aby počet rozvodov klesal

NETKY.SK • 27 Jún 2012, 21:34 • 2 min
J. BROCKA: Mali by sme robiť všetko pre to, aby počet rozvodov klesal

J. BROCKA Mali by sme robiť všetko pre to, aby počet rozvodov klesal - Z domova Mali by sme robiť všetko pre to, aby počet rozvodov na Slovensku klesal, a nie rástol.

slovakia

left justify in out

img

Mali by sme robiť všetko pre to, aby počet rozvodov na Slovensku klesal, a nie rástol. V závere šiesteho rokovacieho dňa tretej parlamentnej schôdze to vyhlásil poslanec KDH Július Brocka. Reagoval na návrh poslancov strany SaS Juraja Drobu a Martina Poliačika, ktorý má zjednodušiť rozvody manželstiev.
      Brocka hovoril o harmonických rodinách a odsúdil zjednodušovanie rozvodov. Droba ho upozornil, že liberáli ich nezľahčujú a tiež zdôraznil, že nie každá rodina je harmonická. "Vy nepripúšťate, že môžu byť nešťastné manželstvá. Ja vám garantujem, že ich je veľmi veľa. Nehádžme im polená pod nohy," zdôraznil Droba.
      Navrhovatelia chcú novelou zmenšovať zasahovanie súdov a štátu do súkromnej sféry jednotlivcov pri rozvode manželstva. Právna norma má zaviesť inštitút dohody o rozvode manželstva, ktorú by malo byť možné uzavrieť vo forme notárskej zápisnice. Návrh rieši aj skúmanie príčin rozvodu manželstva v konaní pred súdom v prípade, že obaja manželia s rozvodom súhlasia.
      Ľubomír Galko z SaS považuje návrh za dobrý. Pripomenul, že má pomôcť "rozumným ľuďom, ktorí uvažovaním prišli na to, že ich spolužitie nemá zmysel". Richard Vašečka z OĽaNO zdôraznil, že rozvody nie sú dobrá vec. Aj podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO) má voči návrhu isté výhrady.
      "Nechcem spochybňovať snahu o zjednodušenie, ale mám veľmi silný pocit, že váš ušľachtilý cieľ o zjednodušenie je pre mňa, pre ponímanie manželstva, dosť nebezpečný," povedala Jurinová, ktorá sa nazdáva, že "náš pohľad by sme mali zamerať na hodnotu inštitútu manželstva".
      Poslanci sa do rokovacej sály vrátia vo štvrtok 28. júna o 09.00 h. Rokovať budú o ďalších návrhoch zákonov, ku ktorým sa dnes nedostali. Hovoriť by mali o návrhoch SDKÚ-DS, ktoré majú pomôcť živnostníkom, ako aj o zriaďovaní šesťročných gymnázií. O doteraz prerokovaných bodoch budú rozhodovať poslanci až v popoludňajšom hlasovaní, dopoludňajšie sa konať nebude.
      Počas hlasovania majú rozhodnúť napríklad aj o šéfovi Úradu pre verejné obstarávanie, ktorým sa má stať Zita Táborská, ale aj o členovi Rady Rozhlasu a televízie Slovenska. Na poslancov čaká tiež výber členov Správnej rady Ústavu pamäti národa, členov Súdnej rady SR či kandidátov na členov disciplinárnych senátov.

Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies