Izraelská vláda to myslí veľmi vážne s odsunom 40 000 afrických migrantov

NETKY.SK • 3 Január 2018, 15:31 • 2 min
Izraelská vláda to myslí veľmi vážne s odsunom 40 000 afrických migrantov

JERUZALEM - "Spôsoby sú v zásade dva; najskôr to skúšame podobrotky." Možno si pamätáte tento výrok zo scénky dvojice L+S, ktorý dobre vystihuje aj prístup vlády židovského štátu k zbaveniu sa neželaných votrelcov tmavej pleti.

slovakia

left justify in out

"Votrelci majú jasnú voľbu - spolupracovať s nami a dobrovoľne odísť," citovala DPA slová izraelského premiéra Benjamina Netanjahua zo zasadnutia vlády. "Alebo budeme musieť použiť iné nástroje, ktoré máme podľa zákonov k dispozícii."

 

Izrael už skôr oznámil, že chce presvedčiť asi 40 000 Afričanov, aby opustili krajinu, inak ich mieni vyhostiť. Príslušný plán schválila v stredu vláda v Jeruzaleme, informovala DPA s odvolaním sa na izraelské ministerstvo vnútra.

 

Izrael podľa správy považuje utečencov pochádzajúcich prevažne z Eritrey a Sudánu za nelegálnych prisťahovalcov. Ich žiadosti o azyl sú schvaľované len v mimoriadne zriedkavých prípadoch. Už v novembri Netanjahu avizoval úmysel vyhostiť ich do tretích krajín; podľa médií sa chce dohodnúť s Rwandou a Ugandou.

 

Od 1. januára vyzýva imigračný úrad "votrelcov" zo Sudánu a Eritrey na dobrovoľné opustenie Izraela do troch mesiacov. Kto odíde do konca marca, dostane v prepočte približne 2900 eur, píše sa na webovej stránke úradu. Preplatia mu tiež letenku.

 

V rámci plánovaného odsunu chce Izrael tiež uzavrieť kontroverzný záchytný tábor Cholot v Negevskej púšti. Mnohí migranti žijú aj v chudobných štvrtiach v južnej časti Tel Avivu.

 

Do vybudovania plota na hranici s Egyptom prišlo podľa Netanjahua do Izraela z Afriky približne 60 000 utečencov, z ktorých 20 000 už vyhostili.

 

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) ešte v novembri vyjadril "hlboké znepokojenie" nad zmienenými plánmi a bezpečnosťou ľudí, ktorých chcú z krajiny odsunúť. Kto neodcestuje, musí podľa UNHCR počítať v Izraeli s väzbou. Ľudskoprávni aktivisti prístup Izraela odsúdili a tvrdia, že vyhostenie ohrozí životy týchto utečencov.

Tisíce Afričanov prišli najmä predtým, ako Izrael postavil bariéru pozdĺž svojich hraníc s Egyptom. Mnohí tvrdia, že utekajú pred konfliktmi a prenasledovaním a usilujú sa získať štatút utečencov. Izrael ich však nazýva "votrelcami" a tvrdí, že ide najmä o ekonomických migrantov, ktorých vysoký počet ohrozuje židovský charakter štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies