Izrael zlikviduje beduínsku dedinu v Negevskej púšti, vysťahujú desiatky ľudí

NETKY.SK • 21 November 2016, 17:13 • 2 min
Izrael zlikviduje beduínsku dedinu v Negevskej púšti, vysťahujú desiatky ľudí

JERUZALEM - Izraelská vláda podnikne prvý krok v plánovanej demolácii rozrastajúcej sa dediny beduínskych arabov v Negevskej púšti. S odvolaním sa na vyhlásenie Izraelskej pozemkovej správy o tom dnes informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Úrad pripravil na utorok vysťahovanie zhruba 30 beduínov. Agentúra AP doplnila, že ide o dlho trvajúci spor medzi izraelskými úradmi a v minulosti kočovnými beduínmi z dediny Umm al-Hiran. Osada patrí medzi takmer štyri desiatky Izraelom neuznaných beduínskych dedín.

 

Izrael pred 60 rokmi nariadil presťahovanie časti beduínskeho klanu na štátom vlastnené územie. V súčasnosti však rozhodol o ich ďalšom presťahovaní do vládou stanovenej beduínskej oblasti.

Priľahlá časť dediny Umm al-Hiran určenej na demoláciu má v budúcnosť poslúžiť pre stavebné aktivity židovských osadníkov.

 

Mimovládna ľudskoprávna organizácia na ochranu práv Arabov s názvom Adalah (Spravodlivosť) odovzdala dnes na izraelský súd petíciu, ktorej cieľom je oddialenie demolácie. Beduíni v Izraeli predstavujú malú národnostnú skupinu v rámci arabskej menšiny. Tradične sa identifikujú skôr s Izraelom ako so svojimi arabskými súkmeňovcami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies