Izrael po útokoch balónmi znova zastavuje dodávky paliva do pásma Gazy

NETKY.SK • 2 August 2018, 08:04 • 2 min
Izrael po útokoch balónmi znova zastavuje dodávky paliva do pásma Gazy

JERUZALEM - Izrael zastaví od štvrtka dodávky paliva do pásma Gazy.

slovakia

left justify in out

Ide o ďalšiu reakciu na pretrvávajúce vypúšťanie zápalných balónov Palestínčanmi do Izraela.

 

Aktivisti z Gazy neprestávajú vypúšťať protestné zápalné balóny a draky, ktoré po dopade na území Izraela podpaľujú úrodu a lesné porasty a spôsobujú tak veľké materiálne škody. Izrael už v dôsledku takýchto požiarov prišiel o rozsiahle územia poľnohospodárskej pôdy i lesov.

Izraelský minister obrany Avigdor Lieberman dal preto až do odvolania príkaz na zastavenie dodávok plynu a pohonných látok do Gazy cez hraničný priechod Kerem Šalom. "Rozhodnutie bolo prijaté vzhľadom na pretrvávajúci terorizmus zápalných balónov a napätie pozdĺž (hraničného) plotu," píše sa v stredajšom vyhlásení úradu šéfa rezortu obrany Liebermana.

 

Palestínčania vypúšťajú už od apríla z pásma Gazy na Izrael šarkany a balóny s horiacimi a zápalnými predmetmi. Izrael zareagoval 10. júla zatvorením svojho jediného hraničného priechodu do pásma Gazy, ktorý medzičasom pre určité druhy tovarov čiastočne otvoril. Jeho opätovné otvorenie je podmienené úplným zastavením vypúšťania vzdušných zápalných bômb na Izrael a ukončením provokácií na hraniciach.

 

Od začiatku pravidelných hraničných protestov Palestínčanov, 30. marca, zastrelili izraelskí vojaci na hranici s pásmom Gazy už vyše 155 prevažne neozbrojených Palestínčanov. V dôsledku palestínskej paľby zase prišli o život dvaja izraelskí vojaci.

 

Protesty sa konajú pod vedením palestínskeho militantného hnutia Haras, ktoré ovláda pásmo Gazy. Motívom je okrem iného snaha upriamiť pozornosť na izraelsko-egyptskú blokádu uvalenú na toto územie po tom, ako tam v roku 2007 začal vládnuť Hamas.

 

Izraelčania vyhlasujú, že bránia svoje hranice, a obviňujú Hamas, ktorý sa zaprisahal zničiť Izrael, že zneužíva protesty na zakrytie pokusov narušiť hraničné oplotenie a zaútočiť na civilistov i vojakov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies