Náklady na recykláciu sú vyššie ako ceny novovyrobených plastov

NETKY.SK • 8 September 2021, 13:48 • 2 min
Náklady na recykláciu sú vyššie ako ceny novovyrobených plastov

BRATISLAVA - Skutočné náklady na plasty sú najmenej desaťkrát vyššie ako trhové ceny novovyrobených.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo štúdie pre Svetový fond na ochranu prírody (WWF). Organizácia volá po globálnej dohode o plastovom odpade. Informovala o tom Andrea Settey Hajdúchová z WWF Slovakia.

 

Celospoločenské náklady na plasty vyrobené v roku 2019 odhadli analytici na 3,7 bilióna dolárov. Autori štúdie pritom upozorňujú, že ide o konzervatívny výpočet a pri nečinnosti môžu náklady rásť.

 

"Ak sa neudejú zásadné zmeny v spôsobe, akým produkujeme plasty a ako nakladáme s plastovým odpadom, do roku 2040 dôjde k zdvojnásobeniu výroby," uvádza WWF.

 

V prípade plastov vyrobených v roku 2040 tak štúdia odhaduje nárast nákladov na riešenie negatívnych dôsledkov na dvojnásobok, teda na 7,1 bilióna dolárov. WWF poukazuje, že je to suma vyššia ako spoločný hrubý domáci produkt Nemecka, Kanady a Austrálie v roku 2019.

 

WWW preto hovorí o potrebe zmluvy OSN o plastovom znečistení, ktorá spojí vlády, výrobcov a spotrebiteľov pri dosahovaní cieľov na znižovanie, zber a recykláciu plastov.

 

Taktiež zdôrazňuje podporu udržateľných alternatív, aby sa do roku 2030 zastavilo znečisťovanie životného prostredia plastovým odpadom.

 

Cieľom globálnej dohody by podľa WWF malo byť zastavenie znečisťovania morí a oceánov plastovým odpadom do roku 2030.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies