Izrael kritizuje Radu Európy za rezolúciu s návrhom zakázať obriezky

NETKY.SK • 5 Október 2013, 07:25 • 2 min
Izrael kritizuje Radu Európy za rezolúciu s návrhom zakázať obriezky

JERUZALEM - Izrael odsúdil rezolúciu Rady Európy (RE), ktorá vyzýva členské štáty EÚ, aby zakázali obriezky chlapcov i dievčat. Súčasne za vyslovil za zrušenie rezolúcie ako takej, lebo môže vyvolávať náboženskú nenávisť.

slovakia

left justify in out

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom piatkovom komuniké zdôrazňuje, že obriezka chlapcov je dávnou tradíciou, ktorú majú židia a moslimovia spoločnú. "Akékoľvek porovnávanie tejto tradície a trestuhodným a barbarským kaličením ženských genitálií možno v lepšom prípade považovať za veľkú nevedomosť, v horšom za hanobenie a prejav protináboženskej nenávisti," kritizuje ministerstvo.

Rezolúcia schválená Parlamentným zhromaždením RE označuje rituálnu obriezku "za narušenie fyzickej integrity detí". Vyzýva preto členské štáty EÚ na začatie verejnej diskusie a dosiahnutie širokého konsenzu o ochrane práv detí pred porušovaním ich fyzickej integrity, a to v súlade s ľudskými právami.

Predseda Konferencie európskych rabínov Pinchas Goldschmidt vyhlásil, že vojna proti obriezkam a rituálnej porážke zvierat v Európe predstavuje nový antisemitizms a je porušením náboženských slobôd, ku ktorým sa všetky krajiny EÚ hlásia. Upozornil, že rezolúcia síce nie je záväzná, ale "povzbudzuje temné sily, ktoré by chceli vidieť Európu bez židov". 

Ako dodáva izraelský spravodajský server Ynetnews, nemecký parlament nedávno po dlhšej diskusii prijal zákon, ktorý chráni právo na obriezku novorodených chlapcov a zaručuje ich rodičom právo, aby ju vykonal certifikovaný odborník. V škandinávskych krajinách sa naopak ozýva čoraz viac hlasov za zákaz tohto rituálu. Obriezka u chlapcov spočíva v chirurgickom odstránení predkožky. Vykonáva sa z náboženských, ako aj hygienických a zdravotných dôvodov zvyčajne na ôsmy deň života novorodených chlapčekov. Nevykonanie rituálu obriezky sa v židovskej komunite považuje za ťažké previnenie a má za následok vylúčenie zo spoločenstva s Bohom.

Pri ženskej obriezke ide o amputáciu niektorých častí vonkajších pohlavných orgánov a vykonáva sa predovšetkým v afrických krajinách a na Blízkom východe. Dochádza pritom k nevratnému poškodeniu zdravia. Medzi okamžité dôsledky patria ťažké krvácanie a problémy s močením, neskôr sa môžu vyvinúť cysty, infekcie, neplodnosť. Zvyšuje sa tiež pravdepodobnosť komplikácií pri pôrode a rizika, že sa dieťa narodí mŕtve.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies