Islamský štát zažíva porážku: V Mósule bolo zabitých či vážne zranených 2-tisíc bojovníkov

NETKY.SK • 12 December 2016, 07:02 • 2 min
Islamský štát zažíva porážku: V Mósule bolo zabitých či vážne zranených 2-tisíc bojovníkov

Letecká základňa Kajára - Iracké a koaličné sily pod vedením Spojených štátov v boji o Mósul od októbra zabili alebo vážne zranili vyše 2000 bojovníkov Islamského štátu. Novinárom to dnes povedal hlavný americký veliteľ v Iraku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Generálporučík Stephen Townsend uviedol, že Mósul podľa odhadov naďalej bráni 3000 až 5000 bojovníkov IS.

 

Americký minister obrany Ash Carter včera neočakávane navštívil irackú leteckú základňu Kajára neďaleko Mósulu, kde niekoľko stoviek amerických vojakov pomáha irackým silám v ich ofenzíve voči Islamskému štátu v Mósule.

 

Carter s malým sprievodom priletel na leteckú základňu z Bagdadu, kde sa stretol s premiérom Hajdarom Abádím a poobedoval s americkými vojakmi. Leteckú základňu Kajára navštívil prvýkrát odkedy sa v októbri stala východiskovou základňou irackých síl v boji o Mósul.

 

V sobotu v Bahrajne Carter oznámil, že vyšle ďalších 200 vojakov do Sýrie, kde budú pomáhať pri výcviku miestnych bojovníkov a radiť im v boji s IS. Splnomocnenie pôsobiť v Sýrii už má 300 amerických vojakov a v Iraku asi 5000.

 

Carter na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii v Bahrajne povedal, že bitky o Mósul a sýrske mesto Rakka, ktoré extrémisti vyhlásili za hlavné mesto svojho kalifátu, budú rozhodujúce pre definitívnu porážku Islamského štátu.

Neuviedol, ako dlho môže trvať dobytie Mósulu. Predpovedal však, že "táto komplexná misia si vyžiada čas, ale verím, že dni IS v Mósule sú zrátané".

 

Carter vo funkcii ministra obrany v januári skončí, ak Senát podľa očakávaní potvrdí menovanie generála Jamesa Mattisa, ktorého si za ministra obrany vybral novozvolený americký prezident Donald Trump.

Americkí vojaci by však podľa Cartera mali v Iraku zostať.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies