Islamský štát útočí na vzbúrencov neďaleko tureckých hraníc

NETKY.SK • 11 August 2015, 15:24 • 2 min
Islamský štát útočí na vzbúrencov neďaleko tureckých hraníc

BEJRÚT - Militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) spustili dnes severne od sýrskeho mesta Aleppo novú ofenzívu a zaznamenali územné zisky v oblasti ležiacej neďaleko tureckých hraníc.

slovakia

left justify in out

Ide o priestor určený Tureckom a Spojenými štátmi ako zóna, v ktorej nebudú pôsobiť džihádistické skupiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

V prudkých bojoch pri sýrskom meste Mari, ležiacom približne 20 kilometrov južne od hraníc s Tureckom, padli na oboch stranách desiatky bojovníkov. Islamský štát vyslal v noci do tejto oblasti aj štyroch samovražedných atentátnikov, ktorí sa odpálili v autách naložených výbušninami a spôsobili značné škody.

Útok Islamského štátu na mesto Mari nasledoval po tom, ako džihádisti dobyli dedinu Umm Húš, ktorú predtým ovládali vzbúrenci. Podľa jedného z ich veliteľov bol útok na Mari jedným z najprudších, aké IS v tejto oblasti v ostatných mesiacoch uskutočnil.

 

"Prebiehajú tam prudké boje. Situácia v severnej časti Aleppa je zlá," uviedol veliteľ sýrskych vzbúrencov, ktorý si z bezpečnostných dôvodov neželal byť menovaný.

 

Podľa ľudskoprávnej organizácie SOHR zahynulo v bojoch o Mari najmenej 25 vzbúrencov a štyria militanti z IS.

 

Spojené štáty a Turecko oznámili koncom júla svoj zámer poskytovať vzbúrencom bojujúcim proti Islamskému štátu vzdušnú podporu a spoločnými silami vytlačiť islamistov z úzkeho pásu územia ležiaceho pri hraniciach s Tureckom.

 

Predpokladaná nárazníková zóna by mala zabezpečiť, aby Islamský štát prišiel aj o posledný prístup k hraniciam s Tureckom. Z ostatných pozícií na hraniciach už vytlačili kurdské milície YPG.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies