Islamskí militanti oslavujú smrť saudskoarabského kráľa Abdalláha

NETKY.SK • 23 Január 2015, 17:12 • 2 min
Islamskí militanti oslavujú smrť saudskoarabského kráľa Abdalláha

BEJRÚT - Islamskí militanti a ich stúpenci dnes na internetových sociálnych sieťach oslavovali úmrtie saudskoarabského kráľa Abdalláha. Mnohí z nich zosnulého panovníka označovali za "služobníka" Američanov, ktorý sa spriahol so Západom s cieľom zabíjať moslimov, uviedla agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Abdulláh počas svojej desaťročnej vlády viedol neľútostný boj proti al-Káide, ktorá sa prostredníctvom teroristických útokov snažila o zvrhnutie saudskoarabskej vládnucej dynastie. V tomto úsilí mal kráľ podporu Spojených štátov ako hlavného spojenca Saudskej Arábie v boji proti terorizmu. 
     

Rijád je tiež súčasťou medzinárodnej koalície podnikajúcej letecké údery voči organizácii Islamský štát (IS), ktorá ovládla rozsiahle územia Sýrie a Iraku. 
     

"Poslal svoje bojové lietadlá, aby zabíjali moslimov v Sýrii. Posielal do väzenia moslimov i moslimky a vždy bol prvý tam, kde sa viedla vojna proti džihádistom," napísal o Abdalláhovi používateľ Twitteru, ktorý sa označil za stúpenca IS. 
     

Viacerí prívrženci al-Káidy a IS začali v súvislosti s Abdalláhovou smrťou šíriť prostredníctvom internetu arabský hashtag, ktorý v preklade znamená "Smrť tyrana".
     

Jeden z používateľov vyjadril radosť z toho, že "pes", ktorý vládol krajine dvoch svätýň (Mekky a Mediny), už konečne odišiel k Allahovi, pred ktorým ho už "nezachráni ani Bush, ani Obama". 
     

Ďalší podporovateľ džihádu vyslovil poľutovanie, že Abdalláh zomrel prirodzenou smrťou, keďže by si podľa neho zaslúžil popravu sťatím ako zločinec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies