Írsky Aer Lingus podporuje prevzatie zo strany IAG, čaká na súhlas vlády

NETKY.SK • 13 Február 2015, 19:01 • 2 min
Írsky Aer Lingus podporuje prevzatie zo strany IAG, čaká na súhlas vlády

DUBLIN - Írska letecká spoločnosť Aer Lingus vydala dnes vyhlásenie, ktorým nepriamo zatlačila na vládu, aby umožnila jej prevzatie aerolíniami IAG.

slovakia

left justify in out

Tie sú materskou spoločnosťou British Airways a španielskej Iberie. Informovala o tom agentúra AP.
     

Zástupcovia IAG boli tento týždeň dva dni v Dubline s cieľom presvedčiť írsku vládu, ktorá je jedným z kľúčových akcionárov Aer Lingus, aby svoj podiel v írskom národnom prepravcovi predala. Vláda, ktorá zatiaľ váha, je s 25,1-% podielom v Aer Lingus druhým najväčším akcionárom hneď po nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair. Tá kontroluje v Aer Lingus takmer 30-% podiel, pričom sa sama už niekoľkokrát pokúšala o získanie konkurenčnej írskej spoločnosti, no neúspešne.
     

Predstavitelia IAG dali najavo, že vo svojej ponuke na akvizíciu Aer Lingus pokračovať nebudú, ak sa vláda rozhodne svoj podiel nepredať. Hodnota vylepšenej ponuky zo strany IAG dosahuje 1,36 miliardy eur. Je to už tretia ponuka, ktorú IAG na Aer Lingus podal, a správna rada Aer Lingus s ňou súhlasila koncom januára. Predchádzajúce dve ponuky írsky prepravca odmietol s tým, že cena je príliš nízka.
     

V úsilí doviesť ponuku do úspešného konca predseda správnej rady írskeho prepravcu Colm Barrington v dnešnom vyhlásení uviedol, že akvizícia Aer Lingus zo strany IAG umožní írskym aerolíniám výrazne posilniť linky do Severnej Ameriky. Z toho bude profitovať aj letisko v Dubline, z ktorého by sa postupne stala "prirodzená vstupná brána" pre cestujúcich na transatlantických linkách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies