Írsko nepotrebuje záložný úver od EÚ

NETKY.SK • 13 Október 2013, 12:27 • 2 min
Írsko nepotrebuje záložný úver od EÚ

DUBLIN - Dublin vystúpi z medzinárodného programu finančnej pomoci v polovici decembra a od partnerov v EÚ nebude potrebovať preventívnu úverovú linku, tvrdí írsky premiér spolu ministrom financií.

slovakia

left justify in out

Írsko môže v polovici decembra vystúpiť z programu finančnej pomoci bez toho, aby od partnerov v EÚ potrebovalo záložný úver. Vyhlásil to v sobotu írsky premiér Enda Kenny. Minister financií Írska Michael Noonan predtým uviedol, že krajina môže opustiť medzinárodnú úverovú dohodu bez preventívnej úverovej linky. Krajina tiež podľa neho v budúcom roku pohodlne splní rozpočtové ciele, ktoré Dublinu stanovila EÚ.

Írska vláda minulý mesiac oznámila, že po skončení záchranného programu bude žiadať od partnerov v eurozóne preventívnu úverovú linku 10 mld. eur ako poistku proti otrasom na trhoch. Európsky komisár pre ekonomiku a menové záležitosti Olli Rehn však v piatok konštatoval, že Írsko má "veľmi dobrú šancu" opustiť záchranný program aj bez dodatočných bezpečnostných opatrení. Írsko má hotovostnú rezervu zhruba 25 mld. eur a to je "ten druh poistky, ktorú potrebujeme", povedal v sobotu minister financií Noonan. 

Na záchrannom úverovom  programe v objeme 80 mld. eur sa dohodlo Írsko s EÚ a Medzinárodným menovým fondom v roku 2010.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies