Iránsky duchovný vodca Chameneí poprel podiel Teheránu na útoku na Izrael

NETKY.SK • 10 Október 2023, 12:30 • 2 min
Iránsky duchovný vodca Chameneí poprel podiel Teheránu na útoku na Izrael

TEHERÁN - Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v utorok poprel akýkoľvek podiel Teheránu na bezprecedentnom útoku, ktorý cez víkend uskutočnilo palestínske radikálne hnutie Hamas na územie Izraela.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Chameneí to povedal napriek tomu, že Irán je veľkým podporovateľom tejto palestínskej militantnej skupiny. "Stúpenci sionistického režimu (Izraela) a niektorí ľudia v tomto uzurpátorskom režime počas uplynulých dvoch-troch dní šíria fámy, podľa ktorých bol za týmto činom islamský Irán. Mýlia sa," vyhlásil Chameneí v prejave na vojenskej akadémii v Teheráne.

"Samozrejme, že bránime Palestínu. Samozrejme, že tento boj podporujeme," dodal 84-ročný najvyšší duchovný vodca Iránu. Ako dodal, že "celý islamský svet je povinný podporovať Palestínčanov", toto je však "práca samotných Palestínčanov".

Chhameneí má v Iráne vo všetkých strategických otázkach politiky posledné slovo. Len niekoľko dní pred útokmi Hamasu zopakoval staré hrozby voči "sionistickému režimu, ktorý je ako rakovinový nádor, ale ak to bude Alahova vôľa, palestínsky národ ho spolu so silami odporu v celom regióne definitívne odstráni".

V sobotu vpadli komandá útočníkov palestínskeho hnutia Hamas z pásma Gazy na územie Izraela, kde zabíjali civilistov i príslušníkov ozbrojených zložiek a brali rukojemníkov vrátane žien, detí a seniorov. Ich vpád sprevádzalo masívne ostreľovanie územia Izraela.

Útok Hamasu si na území Izraela vyžiadal najmenej 900 obetí na životoch, pripomína AFP. Izrael v reakcii na tento bezprecedentný útok letecky i delostrelecky bombardoval ciele Hamasu v pásme Gazy, kde v dôsledku toho zahynulo už najmenej 687 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / AFP / DPA Foto: ČT24 - Česká televize
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies