Režisér Jakub Nvota: „Divadelné prázdniny sú v tejto chvíli a v tejto spoločenskej situácii mýtus.“

NETKY.SK • 11 Júl 2022, 14:00 • 2 min
Režisér Jakub Nvota: „Divadelné prázdniny sú v tejto chvíli a v tejto spoločenskej situácii mýtus.“

Túlavé divadlo, ktorého je scenáristom a režisérom, odohrá dnes večer pod holým nebom prvé predstavenie Zuzanka, neplač.

slovakia

left justify in out

Je to len začiatok 4. ročníka Bratislavských divadelných nocí na nádvorí Starej radnice v Bratislave. Prvých päť predstavení pokračuje 12. a 15. júla a ďalších päť príde na rad od 15. do 19. augusta. Je sa na čo tešiť a aj samotné divadlo bez strechy nad hlavou má zaujímavú históriu. O nej, ale aj o všeličom inom, sme sa porozprávali (zľava) s režisérom Jakubom Nvotom a hercami Luciou Hurajovou, Adelou Mojžišovou Kamilom Mikulčíkom.

 

img

 

Stal sa zázrak!

 

Jakub, Lucia a Kamil sa poznajú roky, spolu skončili VŠMU v roku 2001, ale chémia medzi nimi vznikla až po škole.    

 

„Po škole sme boli zvláštne rozpačití, že čo teraz, a trošku aj v stave intelektuálneho zmätenia, ako to s tým divadlom vlastne je,“ zaspomína režisér. Vtedy sa rozhodol, že uvedú pouličné predstavenie Hamlet alebo nález lebky.

 

img

 

„A tam sa stal nejaký zázrak, ten Hamlet to zrovnal a od jalového hľadania nás vrátil k podstate divadelnosti. Spojila nás ulica, pretože vytvorila funkčnú divadelnú skupinu,“ hovorí Jakub.

 

To je jedna vec a druhá, prečo im to tak dlho vydržalo, sú peniaze. Presnejšie, ich nedostatok. Založili nezávislé divadlo a nik nemal ilúzie, že by sa tým mohol živiť. Jakub dodáva: „Nikdy tu nevznikli hádky pre peniaze, lebo neboli, a tým pádom naozaj zostalo len to divadlo.“ Divadlo, v ktorom robil každý všetko. Herca, rekvizitára, kostyméra, maskéra. Inak to nešlo. Aj to ich spojilo.

 

 

Salto mortale, ktoré nikoho nezabilo

 

Samozrejme, všetci „túlaví“ majú aj inú prácu, ktorá ich živí. Režisér žije v Prahe a ako hovorí Kamil Mikulčík, „režíruje od Prešova po Prahu a medzitým stihne ešte dve Žiliny a jedny Piešťany.“

 

img

 

Hranie pod holým nebom však milujú a pojem divadelné prázdniny berú inak.

 

„V Prahe letné scény divadlám priam dominujú, je ambíciou každého z nich mať letnú scénu,“ pripomenie Jakub a k pojmu letné prázdniny = voľno, dodáva: „Divadelné prázdniny sú v tejto chvíli a spoločenskej situácii mýtus, ktorý sa viaže na zriaďované divadlá, v nezávislom sa nik na prázdniny nehrá. Pre nás sú júlové hry zakončením divadelnej sezóny a tými augustovými otvárame akoby ďalšiu.“

 

Túlavé divadlo je čisto autorské, preto sme túto partičku požiadali, aby stručne predstavili hry, ktoré zahrajú divákom toto leto.

 

Podivuhodné hodiny literatúry Hany a Matúša

 

img

 

„Je to najnovšia vec, ktorá mala premiéru v marci. Ide o kombinovanú štvorhru pre dvoch hercov a dve herečky, taká konverzačná tragikomédia. Krátka správa o tejto spoločnosti s podtitulom Koniec sveta môže byť zábavný, ak sa vás netýka, naša reakcia na záver kovidovej pandémie,“ ujala sa slova Adela.

 

Pliagy a hnusoby 

 

img

 

„Jakub nás svojím spôsobom v čase pandémie zachránil, pre nás hercov to bola tiež bezútešná doba, a keď sa z pandemických opatrení zľavovalo, urobil, podľa mňa, salto mortale a napísal hru Pliagy a hnusoby pre 9 ľudí, čo v čase upadajúcej kultúry, kedy na ňu nik nedbal, bola prevádzková samovražda,“ hovorí Lucia Hurajová a dodáva: „Hra hovorí o tom, ako dokáže takáto pliaga rozdeliť svet jednej rodiny na dva tábory. Je v nej veľa komična i mrazenia.“

 

 Zuzanka, neplač a Trtúd

 

img

 

„Ja by som k tejto plejáde pridal hudobné divadlo, kde by som upriamil pozornosť na Zuzanku, neplač a Trtúd-a, čo je hudobné divadlo, alebo také jam session, spleť vtipných zaujímavých, poväčšine situácii, ktoré herci vidia prvýkrát v ten deň,“ chopí sa slova Kamil Mikulčík. „Je to taký akoby neočakávaný večer, lebo nik nevie, ako sa skončí. Zuzanka, neplač je až posun k muzikálu, je tu taký náznak, že Bratislava 20. rokov dala priestor starej muzike, je to aj s choreografiami, čiže plnohodnotní hudobné divadlo, tam si prídu na svoje aj tí, ktorí majú radi dobrú divadelnú muziku.“

 

img

 

 

Shakespeare trojmo?

 

img

 

„V repertoári máme ešte tri pouličné predstavenia Hamleta, ktoré spojíme na jeden večer do jedného predstavenia.  Máme vytvorenú fiktívnu skupinu Prepadlo, ktorá má svojho principála, herca Jožka a herečku Lóru, ktorí vždy hrajú nejakého Shakespeara, a teraz dajú tri v jednom dopletených do seba,“ dokončil Jakub.

 

Tak čo, vybrali ste si?

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies