Iránskeho režiséra odsúdeného za urážku islamu prepustili z väzenia

NETKY.SK • 30 Apríl 2017, 17:07 • 2 min
Iránskeho režiséra odsúdeného za urážku islamu prepustili z väzenia

DUBAJ - Iránske úrady prepustili z väzenia režiséra kurdského pôvodu, ktorý bol odsúdený na rok straty slobody za "urážku posvätných symbolov islamu", čoho sa dopustil pri tvorbe videoklipu pre iránskeho exilového speváka.

slovakia

left justify in out

Režisér Keywan Karimi si vo väzení odsedel päť mesiacov z ročného trestu. Pre agentúru AP dnes uviedol, že nedostal žiadnu z 223 rán bičom, na ktoré bol tiež odsúdený, a to za "zakázané styky hraničiace s cudzoložstvom." Tých dopustil počas pobytu pod jednou strechou so svojou priateľkou-poetkou.

 

Karimi dodal, že chce pokračovať v nakrúcaní filmov, "aj keď nevie ako a v ktorej krajine."

 

Karimi sa stal medzinárodne známym vďaka svojmu minimalistickému čierno-bielemu filmu The Adventure of the Married Couple nakrútenému v roku 2013. Tento film uviedli na festivaloch vo Freiburgu, San Sebastiane a Zürichu.

 

Karimi sa stal jedným z mnohých hercov, básnikov, novinárov, modelov a modeliek či aktivistov, ktorí boli v Iráne uväznení počas záťahov na podnet konzervatívnych síl nesúhlasiacich s umiernenejšou politikou súčasného vedenia Iránu snažiaceho sa o väčšiu otvorenosť krajiny svetu.

 

Ku Karimiho prepusteniu na slobodu došlo mesiac pred prezidentskými voľbami v Iráne.

 

Organizácia Amnesty International s odvolaním sa na agentúru HRANA (Human Rights Activists News Agency) informovala, že Karimi bol na slobodu prepustený 19. apríla.

 

Väznený bol v teheránskej väznici Evin a jeho zdravie sa v poslednom čase výrazne zhoršilo - lekári mu diagnostikovali zápal priedušiek a akútnu pľúcnu infekciu a odporučili okamžitý prevoz do nemocnice mimo väznice. Trápili ho aj opakované kostné problémy, ktoré si tiež vyžadujú odbornú starostlivosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies