Irán víta ruské nálety v Sýrii, odkiaľ sa údajne majú stiahnuť lietadlá USA

NETKY.SK • 30 September 2015, 14:28 • 2 min
Irán víta ruské nálety v Sýrii, odkiaľ sa údajne majú stiahnuť lietadlá USA

TEHERÁN - Irán privítal dnes rozhodnutie Ruska využiť ruské letectvo na nálety na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Pre ruskú agentúru RIA Novosti to dnes uviedla hovorkyňa iránskeho ministerstva zahraničných vecí Marzía Afchamová.

 

Afchamová reagovala na výsledok dnešného hlasovania Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, ktorá vyhovela žiadosti ruského prezidenta Vladimira Putina a udelila mu súhlas na nasadenie ruských ozbrojených síl v Sýrii. Putin konal na žiadosť sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

 

"Vnímame tento krok pozitívne a oceňujeme akékoľvek kroky, ktoré sú zamerané na boj proti terorizmu," vyhlásila Afchamová.

 

Irán a Rusko patria ku kľúčovým spojencom sýrskej vlády a podporujú zotrvanie Asada pri moci. Kým Rusko svoju podporu teraz zdôvodňuje aj tvrdením, že sýrska armáda je v regióne nateraz jedinou, ktorá je schopná poraziť IS, Irán to tvrdí o svojej armáde. Iránsky prezident Hasan Rúhání nedávno uviedol, že Irán je ochotný vyslať svoju armádu na pomoc ktorémukoľvek štátu regiónu, ak bude ohrozený terorizmom a ak o pomoc požiada.

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes informovalo, že rozhodnutie Rady federácie je právoplatné. Medzičasom tiež Moskva uviedla, že o nasadení svojho letectva v Sýrii informovala aj Izrael i Indiu.

 

Americká televízia FOX New dnes s odvolaním sa na vysokopostaveného amerického vládneho úradníka informovala, že Rusko údajne vyzvalo USA, aby okamžite stiahli svoje lietadlá zo sýrskeho vzdušného priestoru.

 

Informáciu, ktorú televízia zverejnila na svojom konte na sociálnej sieti Twitter, však zatiaľ podľa agentúry RIA Novosti nepotvrdila ani ruská, ani americká strana.

 

Veľvyslanectvo USA v Rusku v reakcii na dnešného rozhodnutie Rady federácie uviedlo, že prezidenti oboch krajín, Barack Obama a Vladimir Putin, sa na spoločnom stretnutí v New Yorku zhodli, že ich spoločným záujmom je porážka IS.

 

Konštatovali tiež nutnosť obnoviť komunikáciu medzi veleniami ozbrojených síl oboch krajín v snahe predísť incidentom v rámci protiteroristickej koalície.

Hovorca veľvyslanectva William Stevens dodal, že USA trvajú na tom, že Asad nie je vhodným partnerom v boji proti terorizmu a extrémizmu v Sýrii. Zopakoval však, že USA sú pripravené spolupracovať na riešení konfliktu v Sýrii s ktorýmkoľvek štátom vrátane Ruska a Iránu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies