Irán sčítal svojich občanov, ktorí zahynuli na púti v Mekke, hlási stovky mŕtvych

NETKY.SK • 1 Október 2015, 11:17 • 2 min
Irán sčítal svojich občanov, ktorí zahynuli na púti v Mekke, hlási stovky mŕtvych

DUBAJ - Na 464 vzrástol počet Iráncov, ktorí prišli minulý štvrtok o život pri tlačenici v saudskoarabskom meste Miná počas púte do Mekky. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámila iránska pútnická organizácia. Upozornila, že ide o najsmrtonosnejšie iránske nešťastie od zemetrasenia v roku 2005, pri ktorom zomrelo vyše 600 ľudí.

slovakia

left justify in out

"Sedem dní po incidente a po návšteve nemocníc (v Saudskej Arábii)... so smútkom oznamujeme, že počet Iráncov, ktorí zomreli, je 464." Vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke televízie IRIB o tom informovala Iránska organizácia pre hadždž a púte. Irán predtým uvádzal, že pri tlačenici v Miná zahynulo 239 jeho občanov a 200 ďalších pútnikov je nezvestných. Šéf lekárskeho strediska iránskeho Červeného polmesiaca v Teheráne povedal, že jeho krajina sa už vzdala všetkej nádeje, že by niekto z nezvestných bol ešte nažive.


Iránska televízia Press TV s odvolaním sa na zmienenú pútnickú organizáciu dnes oznámila, že v saudskoarabských nemocniciach je stále hospitalizovaných najmenej 14 iránskych pútnikov. Iránski predstavitelia tvrdia, že v tlačenici pri Mekke zahynulo celkovo vyše 1000 ľudí. Saudská Arábia potvrdila smrť 769 ľudí, ich štátnu príslušnosť ale nezverejnila.

 

Tragédia vyústila v spor medzi Iránom a jeho regionálnym súperom Saudskou Arábiou. Irán jej predstaviteľov opakovane obvinil z nekompetentnosti pri organizovaní púte do Mekky. Saudská Arábia v reakcii na to obvinila Irán, že z tohtoročného nešťastia, ktoré bolo najhorším počas hadždžu za 25 rokov, sa pokúša politicky vyťažiť.
Púte do Mekky sa tento rok zúčastnili takmer dva milióny moslimov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies