ŽILINA: Poslanci zastupiteľstva ŽSK schválili rozpočet 129 miliónov eur

NETKY.SK • 14 December 2010, 08:14 • 2 min
ŽILINA: Poslanci zastupiteľstva ŽSK schválili rozpočet 129 miliónov eur

ŽILINA: Poslanci zastupiteľstva ŽSK schválili rozpočet 129 miliónov eur

slovakia

left justify in out

Poslanci zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) schválili na rok 2011 vyrovnaný rozpočet vo výške 129 miliónov eur.
      Predseda ŽSK Juraj Blanár zdôraznil, že rozpočet je konzervatívny a jeho príjmy budú o 5 percent nižšie, ako príjmy v roku 2009. „Konzervatívne sme ho nastavili kvôli tomu, aby sme mohli podielové dane v prípade pozitívnejšieho vývoja zapracovať do rozpočtu. Už máme aj navrhnuté kapitálové výdavky vo výške 990.000 eur. Pretože v minulom roku sme riešili iba havarijné stavy. Takže je to už pozitívny signál. Ale stále sme opatrní,“ skonštatoval Blanár.
      Podľa riaditeľa odboru financií Úradu ŽSK Stanislava Ulahera sú hlavnými prioritami rozpočtu na rok 2011 financovanie prímestskej autobusovej dopravy a eurofondy. „Najviac sa budeme v najbližších troch rokoch zaoberať eurofondami. To je oblasť, ktorá nám zabezpečí regionálny rozvoj a najväčší investičný nárast. Za programovacie obdobie získame objem investícií za 72 miliónov eur. Problém SAD je známy, tam kryjeme stratu za výkony vo verejnom záujme. Keby sme nesanovali časť našej straty, dostali by sme dopravcu do problémov a do problémov sa dostaneme aj my,“ povedal Ulaher.
      Tretím okruhom problémov, ktoré rieši budúcoročný rozpočet, je podľa Ulahera oblasť zdravotníctva. „Diskusia bola búrlivá. Veľa problémov je spôsobených mimo VÚC. Zdroje v systéme nie sú a samospráva nemôže suplovať zdravotnú poisťovňu. Dávame maximum z možného, ale nemôžeme dávať všetko na úkor iných odvetví. Takže sme dali v prvej etape kapitálové transfery do zdravotníctva vo výške 352.000 eur. Je to príspevok na nákup zdravotníckej techniky pre naše nemocnice,“ dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies