Ihličnaté stromy v slovenských mestách pravdepodobne skončili

NETKY.SK • 4 Február 2015, 10:29 • 2 min
Ihličnaté stromy v slovenských mestách pravdepodobne skončili

BRATISLAVA - V mestskom prostredí sa otepľovanie zvýrazňuje pod vplyvom veľkých asfaltových plôch. Prognózy klimatológov hovoria, že kým dnes vlny horúčav útočia na hranicu 35 stupňov, už o 15 rokov to môže byť 40 stupňov.

slovakia

left justify in out

Na tieto riziká upozornili posledný januárový týždeň odborníci na medzinárodnej konferencii v Trnave pod názvom Plánovanie rozvoja miest vo svetle adaptácie sa na zmenu klímy, informuje dnešná Pravda.

 

Riaditeľ Karpatského rozvojového inštitútu Andrej Šteiner radí, že stačí sa inšpirovať európskymi mestami ako napr. Madrid. "Námestia, otvorené priestranstvá tu tienia plachtami. V čase horúčav sa to zaťahuje, keď je zamračené, tak sa plachta vytiahne. Zastávky tienia pergolami alebo stromoradím. Na budovách je popínavá zeleň, vegetácia je aj na strechách, to všetko znižuje teplotu," hovorí Šteiner.

 

Na Slovensku je príkladom vysádzania zelene Trnava, ktorá spustila grantový program pre projekty zmierňujúce vplyvy klímy. Odborníci radia vysádzať v mestách listnaté stromy so širokými korunami a uprednostniť ich tak pred ihličnanmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies