I. Mikloš: Štátny rozpočet je zostavený úsporne a realisticky

NETKY.SK • 3 December 2010, 08:26 • 2 min
I. Mikloš: Štátny rozpočet je zostavený úsporne a realisticky

I. Mikloš: Štátny rozpočet je zostavený úsporne a realisticky

slovakia

left justify in out

img

Rozpočet štátu na budúci rok je zostavený úsporne a realisticky. "Verím a som presvedčený, že vláda predkladá dobrý rozpočet," zdôraznil na záver tretieho rokovacieho dňa Národnej rady (NR) SR pri predstavovaní najdôležitejšieho zákona roka šéf rezortu financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).
      Na druhej strane pripustil, že každý rozpočet nesie zo sebou aj určité neistoty jeho naplnenia, ktoré však vláda ovplyvniť nemôže. Ide o riziká, ktoré prichádzajú z vonkajšieho prostredia, otáznikom je aj hospodárenie samospráv a dopady viacerých ozdravných opatrení na príjmy štátu.
      Minister financií podotkol, že situácia na prípravu rozpočtu nebola ľahká. Vláda totiž musela zabrániť nastavenému smerovaniu krajiny. "Ak by pokračovalo, bolo by neudržateľné a viedlo by k stavu, v akom je dnes Grécko," podčiarkol. Počas predchádzajúcich štyroch rokov sa totiž podľa neho na Slovensku zhoršovalo podnikateľské prostredie, zvyšovala korupcia a rapídne klesala konkurencieschopnosť.
      "Prebrali sme krajinu, ktorá sa pod vládou Roberta Fica (Smer-SD) vybrala po gréckej ceste," zdôraznil Mikloš. Podľa neho to dokazuje aj deficit verejných financií, ktorý dosiahol v minulom roku takmer 8 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v tomto roku to bude podobné číslo. "Ďalšia podobnosť je v tom, že bývalá vláda nevyužila dobré časy na znižovanie deficitu," uviedol.
      Predchádzajúci kabinet podľa Mikloša klamal a kamufloval skutočnú situáciu vo verejných financiách. Dôkazom sú napríklad predražené projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP), ktorých účelom bolo zvyšovať verejný dlh tak, aby to nebolo do dlhu započítané oficiálne. V uplynulých štyroch rokoch sa ignoroval aj fakt starnutia populácie, a to útokmi, deformáciou a okliešťovaním druhého piliera, myslí si.
      Cieľom budúcoročného rozpočtu je preto podľa ministra ozdravenie verejných financií. "Prijali sme zámer zásadne znížiť deficit, z 8 % v tomto roku na menej ako 5 % v budúcom roku," avizoval.
      Na dosiahnutie tohto cieľa pristúpila vláda aj k nepopulárnym opatreniam. "Peniaze, ktoré potrebujeme získať, sú peniaze, ktoré už boli minuté. Teraz prišiel účet, ktorý je nutné zaplatiť. Snažíme sa to zároveň robiť maximálne citlivo," obhajoval Mikloš prijímané kroky. Dopad na rast cien by mal byť podľa neho kompenzovaný rastom reálnych miezd.
      Miklošovi oponoval v rozprave jeho predchodca Ján Počiatek (Smer-SD). Rozpočet na budúci rok, ako aj dva nasledujúce obsahuje podľa neho viaceré riziká. Pripustil, že šetriť a konsolidovať je potrebné, avšak nesúhlasí so spôsobom, ktorý vláda zvolila.
      Najdôležitejším faktom však podľa Počiatka je, že konsolidáciu verejných financií zaplatia občania, nie vláda. "Súčasná vláda vôbec nevie šetriť na strane výdavkov, čoho dôkazom je predkladaný rozpočet. Konsolidáciu zaplatia občania cez vyššie dane, tí zaplatia osemkrát viac ako vláda ušetrí," pripomenul.
      Systém nastavenej konsolidácie zodpovedá podľa exministra pravicovému videniu sveta. "Odsunie sa obrat v trende zamestnanosti, zastaví sa rast životnej úrovne," avizoval. Porastú totiž ceny, čo sa dotkne najmä nízkopríjmových skupín obyvateľstva. Zvýšením cien sa zníži domáca spotreba. "Tá spotreba, ktorá je potrebná pre zdravý ekonomický rast a rast zamestnanosti," dodal.
      Okrem Počiatka sa do rozpravy písomne prihlásilo ešte 14 poslancov. Po ich vystúpeniach bude ešte možnosť prihlásiť sa ústne. Snemovňa pokračuje v rokovaní o návrhu štátneho rozpočtu v piatok o 9. hodine.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies