Hrnko vyzval Ondrejcsáka z Mostu-Híd nech podá demisiu, ak sa mu nepáči

NETKY.SK • 21 September 2017, 08:50 • 2 min
Hrnko vyzval Ondrejcsáka z Mostu-Híd nech podá demisiu, ak sa mu nepáči

BRATISLAVA – Podpredseda strany SNS Anton Hrnko vyzval štátneho tajomníka ministerstva obrany Róberta Ondrejcsáka z Mostu-Híd k podaniu demisie. Táto menšia prestrelka medzi stranami sa spustila v momente, keď Ondrejcsák skritizoval počínanie si šéfa rezortu obrany Petra Gajdoša. Obvinil ho, že modernizáciu armády zbytočne odsúva a danú situáciu dostatočne nerieši.

slovakia

left justify in out

Podľa podpredsedu SNS sú slová štátneho tajomníka absolútne nesystémové a v rozpore s fungovaním koalície. Hrnka sa nazdáva, že poslanec Mostu-Híd si neuvedomuje, kde je jeho miesto. Ďalej mu odkázal, že ak sa mu nepáči, mal by zvážiť demisiu. "Pán Ondrejscák by si mal uvedomiť, aké je jeho miesto na ministerstve obrany a najmä to, že jeho zodpovednosť nie je vyzbrojovanie. Je to plne v kompetencii ministra obrany. Ak sa mu nepáči jeho zaradenie na ministerstve, nech podá demisiu, a potom môže kritizovať," povedal Hrnko, ktorý je aj predsedom branno-bezpečnostného výboru. „Musí si uvedomiť, že takéto kroky nie sú to, čo by ho ctilo," doplnil Hrnko.

 

Ondrejcsák dlho nezaháľal a slovný debakel mu opätoval už o niečo zdržanlivejšie. „Sú veci a ľudia, ktorých sa oplatí komentovať a sú takí, ktorých nie. Toto je ten druhý prípad,“ povedal štátny tajomník. Hrnko informoval, že Slovensko má trochu iné priority. A letectvo ňou nie je, keďže v prípade bojového nasadenia sú naše stíhačky nepodstatné. "To, či máme ruské alebo japonské stíhačky na kvalite našich ozbrojených síl nič nemení. Životnosť týchto strojov je plánovaná do roku 2029 a pri určitých opatreniach až do roku 2035. Viem, že pán Ondrejcsák sa vyhlásil za odborníka, ale je to rusofobizmus, a to nie je zámer tejto vlády. Táto vláda chce mať vyrovnané vzťahy na všetky strany," hovorí Hrnko. Ondrejcsák sa s Gajdošom stretol a spoločne rokovali o tomto probléme. "Tie naše rozhovory by som nerád komentoval a k tomu sa nechcem jednoducho vyjadriť. Nebudem komentovať osobné rozhovory,“ uviedol.

 

„Ja s pánom Ondrejcsákom pravidelne na serióznej úrovni diskutujem a komunikujem. Ja som s ním určite seriózne komunikoval a komunikovať aj budem. Je to môj štátny tajomník z koalície," reagoval minister obrany Gajdoš, ktorý verejnosť ubezpečil, že sa žiadna koaličná kríza nečrtá. Dodal, že všetko je o peniazoch a Slovensko potrebuje modernizovať aj pozemné sily, ktoré sú základom ozbrojených síl. Zároveň uviedol, že nikto nepočíta s tým, že Slovensko nakúpi nové stíhacie lietadlá z Ruska.

 

Minister obrany informoval, že keďže sú zdroje obmedzené, treba modernizovať postupne. Podľa jeho odborného názoru treba najskôr obnoviť pozemné sily. „Bez zdrojov to samozrejme nejde a ja vychádzam z dlhodobého plánu, ktorý sme schválili, ktorý zase vychádza z toho politického vyhlásenia, ktoré prijal parlament, že do roku 2020 bude k dispozícii 1,5 percenta HDP na obranu. Čiže na základe toho sa rieši modernizácia v dlhodobom pláne,“ zareagoval Ondrejcsák.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies