Horskí záchranári upozorňujú na zmenené podmienky v Tatrách

NETKY.SK • 12 Október 2015, 13:26 • 2 min
Horskí záchranári upozorňujú na zmenené podmienky v Tatrách

VYSOKÉ TATRY – Horskí záchranári upozorňujú návštevníkov hôr, aby si so sebou na túry nosili lyžiarske alebo trekové palice.

slovakia

left justify in out

Vo vyšších polohách budú potrebovať už aj stúpacie železá, teda mačky. „V dolných polohách sneh ešte zmizne, ale hlavne v tých vyšších polohách v sedlách a na vrcholoch a hlavne na severne orientovaných svahoch ostane zrejme táto situácia definitívna,“ uviedol k dnešnému počasiu riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga. Ako varoval, pri topení snehu a striedaní teplôt treba očakávať, že predovšetkým v skorých ranných hodinách budú chodníky šmykľavé a vznikať na nich bude poľadovica. Podľa Janigu je potrebné pripraviť sa na to, že teploty už nie sú letné. „Svet spred dvoch týždňov sa úplne zmení, sme v ťažkej zime, ktorá v horných polohách už určite ostane,“ povedal. Jeho ďalšie upozornenie sa týka denného svitu. Dni sú teraz oveľa kratšie, preto aj plánovanie túry by podľa jeho slov malo byť rozumnejšie.


Napriek tomu, že návštevný poriadok hovorí o tom, že chodníky sú otvorené do 31. októbra, treba sa podľa Janigu pripraviť na to, že príroda nepozná dátumy a nastolila už zimné podmienky. „Iná situácia môže nastať v Slovenskom raji alebo niekde v tiesňavách Veľkej alebo Malej Fatry, kde sa turistika v priebehu týždňa možno znormalizuje a chodníky tam môžu byť veľmi dobré,“ dodal Janiga.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies