Holandská bezpečnostná služba upozornila na riziká spojené s deťmi džihádistov

NETKY.SK • 16 Február 2017, 08:17 • 2 min
Holandská bezpečnostná služba upozornila na riziká spojené s deťmi džihádistov

BRUSEL - Holandský národný koordinátor pre boj proti terorizmu Dick Schoof vyjadril obavy v súvislosti s približne 80 holandskými deťmi, ktoré sa narodili alebo žijú v Iraku a Sýrii na území kontrolovanom tzv. Islamským štátom (IS). Tvrdí, že deti môžu byť zneužité na teroristické akcie.

slovakia

left justify in out

Spravodajský server DutchNews.nl dnes uviedol, že asi polovica z týchto detí sa narodila v zahraničí a sú vystavené riziku extrémne traumatických zážitkov, pričom môžu predstavovať skutočnú hrozbu pre Holandsko.

 

Schoof upozornil na túto skutočnosť v súvislosti s pripravovanou správou holandskej spravodajskej služby AIVD, podľa ktorej bezpečnostné úrady majú v evidencii deti odídených bojovníkov už od veku deväť rokov. To je podľa AIVD vek, keď deti môžu byť vyškolené pre používanie zbraní a výrobu výbušnín a použité pri vykonávaní útokov v Iraku a Sýrii.

 

Spravodajská služba sa obáva, že po zhoršení situácie džihádistických skupín v Sýrii a Iraku sa holandskí džihádisti budú vracať domov aj s deťmi, ktoré mohli byť vycvičené na teroristické praktiky.

 

Šéf AIVD Rob Bertholee v rozhovore pre denník Telegraaf vystríhal políciu, súdne orgány, ako aj mestské samosprávy, aby si boli vedomé tohto nebezpečenstva a pozorne monitorovali osoby, ktoré sa vracajú domov. Už aj preto, že bezpečnostné služby nemôžu sledovať všetkých. AIVD potvrdila, že potrebuje osem ľudí na to, aby mohli "na plný úväzok" neustále sledovať jedného džihádistu.   Podľa DutchNews.nl úrady majú informácie o zhruba 280 holandských džihádistoch, ktorí odišli do Iraku a Sýrie. Zatiaľ 50 z nich sa vrátilo späť, väčšina ešte pred rokom 2015. Najmenej 45 z nich bolo zabitých.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies