Ako dopadli rokovania medzi Washingtonom a Moskvou?

NETKY.SK • 14 Október 2021, 14:26 • 2 min
Ako dopadli rokovania medzi Washingtonom a Moskvou?

PETROHRAD – Americká štátna tajomníčka Victoria Nuland navštívila Ruskú federáciu. Stretla sa so zástupcom štábu prezidentskej administratívy Dmitrijom Kozakom a prezidentským poradcom Jurijom Uchakovom. Americká a ruská strany sa zhodli na tom, že Minské dohody o urovnaní konfliktu na Ukrajine sú aktuálne.

slovakia

left justify in out

„Celkovo hodnotíme rozhovory vedené s Victoriou Nuland na ruskom ministerstve zahraničných vecí ako užitočné a včasné. Konverzácia bola mimoriadne úprimná bez toho, aby sa vyhladili ostré rohy o mnohých problémoch v bilaterálnych vzťahoch vrátane prekážok umelo vytvorených Washingtonom pre činnosť ruských diplomatických misií a neustále uvalených vízových a ďalších obmedzení, na ktoré sme nútení reagovať,“ povedala Zakharová na brífingu.

 

„Po konzultáciách so zástupcom ministra zahraničných vecí Ruska Sergejom Ryabkovom sa na nich zúčastnil aj námestník ministra obrany generálplukovník Alexander Fomin, ako aj po rozhovoroch s inými predstaviteľmi je možné konštatovať, že napriek pretrvávajúcemu napätiu v bilaterálnych vzťahoch, chcú Moskva a Washington udržiavať dialóg, aby sa vzťahy zastabilizovali a boli predvídateľnejšie,“ dodala Zakharová.

 

img

 

„Victorii Nolandovej bolo povedané, že sme pripravení nadviazať kontakty na všetkých úrovniach v súlade s dohodami medzi prezidentmi Ruska a USA,“ zdôraznila zástupkyňa ministerstva zahraničných vecí.

 

„Z iniciatívy ruskej strany bola nastolená téma nebezpečných aktivít NATO v bezprostrednej blízkosti ruských hraníc – predovšetkým vo východnej Európe, vo vodách Čierneho mora,“ povedala Zakharová. Poznamenala tiež, že nedávne rozhodnutie USA a Poľska o trvalom nasadení amerického vojenského kontingentu na rotačnom základe a rozmiestnenie prvkov globálneho amerického systému protiraketovej obrany na poľskom území znepokojujúce.

 

img

 

Nuland v Moskve tiež oznámili, že partnerstvo AUKUS hrozí podkopaním architektúry regionálnej bezpečnosti a nesie riziká pre režim nešírenia zbraní. „V rozhovore s Victoriou Nulandovou som zdôraznila, že tento druh partnerstva AUKUS zorganizovaný Spojenými štátmi, Britániou a Austráliou nielenže ohrozuje existujúcu bezpečnostnú architektúru v ázijsko-tichomorskom regióne, ale v zásade potenciálne nesie riziká za medzinárodný režim nešírenia zbraní,“ poznamenala Zakharová.

 

Mohlo by vás zaujímať: Vodu káže, víno pije? Vladimir Putin skritizoval USA v súvislosti s Afganistanom!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona