Hlavné pojednávanie v kauze vrážd v Moste pri Bratislave odročili

NETKY.SK • 2 September 2010, 11:53 • 2 min
Hlavné pojednávanie v kauze vrážd v Moste pri Bratislave odročili

Hlavné pojednávanie v kauze vrážd v Moste pri Bratislave odročili

slovakia

left justify in out

Okresný súd (OS) Bratislava I dnes odročil hlavné pojednávanie v kauze dvojnásobnej vraždy desaťročného chlapca a mladej ženy v Moste pri Bratislave, z ktorej je obžalovaný okrem iných aj Branislav A., považovaný za bossa jednej zo skupín východoslovenského podsvetia, na neurčito a nariadil termín verejného zasadnutia za účelom predbežného prejednania obžaloby v tejto veci na 15. októbra, na ktorom sa určí rozsah dokazovania a termín hlavného pojednávania.
Obžalovaný Branislav A. dnes totiž žiadal, aby bolo vo veci vytýčené verejné zasadnutie za účelom predbežného prejednania obžaloby. "My čakáme, že bude urobené predbežné prejednanie obžaloby, na základe ktorého bude vytýčený termín hlavného pojednávania, kde bude presne stanovený rozsah a spôsob dokazovania," vyhlásil dnes pred súdom jeho obhajca.
Právny zástupca Karola P., voči ktorému sa súdne konanie vedie ako voči ušlému, dnes informoval senát okresného súdu o tom, že jeho klient mu poštou vypovedal plnú moc. "S tým, že dospel k tomu rozhodnutiu, že sa dozvedel, že nekonám údajne v jeho prospech," vysvetlil.
Súd teda Karolovi P. ustanovil iného obhajcu, ktorý je v tejto veci náhradným obhajcom Branislava A., Nikola P. a Jozefa B. Tí dnes na pojednávaní prítomní neboli, pretože v minulosti súhlasili, aby sa konalo bez ich prítomnosti. Ich zvolený advokát dnes ale senát upozornil, že táto ich požiadavka bola daná do spisu už pred dvoma rokmi a do budúcnosti očakávajú, že na proces budú eskortovaní, resp. že sa pred každým pojednávaním sami rozhodnú, či na ňom chcú byť prítomní.
"Na základe návrhu obhajcu obžalovaného s odkazom na rozhodnutie odvolacieho krajského súdu senát okresného súdu odročil hlavné pojednávanie a vytýčil verejné zasadnutie na predbežné prejednanie obžaloby na 15. októbra 2010. Dôvodom je, aby nedošlo k porušeniu procesných práv obžalovaných. Podstatou verejného zasadnutia na predbežné prejednanie obžaloby bude ustálenie rozsahu vykonania dôkazov," uviedol pre TASR hovorca bratislavského Krajského súdu Pavol Adamčiak.
Ako uviedla prokurátorka vykonávajúca dozor nad touto trestnou vecou, podľa jej názoru na základe rozhodnutia krajského súdu, ktorý vec vrátil súdu prvého stupňa na nové konanie a rozhodnutie, ani z výroku, ani z odôvodnenia tohto rozhodnutia nevyplýva, že by bolo potrebné vykonať nové predbežné prejednanie obžaloby. "Prokuratúra vychádzala z tohto stanoviska," zdôraznila. Ako však dodala vzhľadom na uplatnenú námietku zo strany obhajoby, že rozsah dokazovania je potrebné ustáliť, aby sa predišlo prípadným nedorozumeniam, s dnešným postupom súdu prokuratúra súhlasila.
Séria hlavného pojednávania bola pôvodne v bratislavskom Ústave na výkon väzby vytýčená na dva dni, na dnes a piatok 3. septembra. Naposledy sa malo pojednávať 24. mája, pre neprítomnosť náhradného právneho zástupcu Branislava A. však súd musel proces odročiť. Neprítomný právnik navyše dostal 1000-eurovú poriadkovú pokutu.
Medzi zástupcami GP je aj bývalý sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Jozef Kandera, ktorý zložil svoju funkciu sudcu 13. apríla a ktorý na NS mal pojednávať odvolacie konanie Branislava A. voči verdiktu bývalého Špeciálneho súdu (ŠS) v Pezinku.
Podľa obžaloby Branislav A., Jozef B., Nikola P. a Karol M. v Moste pri Bratislave koncom decembra 2004 samopalmi rozstrieľali automobil, v ktorom sedela spomínaná mladá žena a dieťa. Obeťou útoku však mal byť otec desaťročného chlapca - bývalý policajt Juraj G. Strelci si údajne neskoro všimli, že v aute nesedí ich "plánovaná obeť". Voči Karolovi M. sa súdne konanie vedie ako proti ujdenému. Už niekoľko rokov po ňom pátra polícia.
Zo štvorice obžalovaných mužov je Branislav A. z Veľkých Kapušian známy ako šéf zločineckého gangu či ako vykonávateľ vraždy svedka, ktorý svedčil proti údajnému bossovi banskobystrického podsvetia Mikulášovi Č. Ďalší obžalovaní Jozef B. a Nikola P. vraj patria do zločineckej skupiny Branislava A. Po Karolovi M. už niekoľko rokov pátra polícia. V súčasnosti je Branislav A. právoplatne odsúdený za spomínanú vraždu svedka Mariána Karcela na 15 rokov a neprávoplatne na doživotie za šéfovanie zločineckému gangu a ďalšie trestné činy vrátane vraždy. Karcel svedčil proti údajnému šéfovi banskobystrického podsvetia Mikulášovi Č.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies