Aby tepla a ohňa cez sviatky nebolo priveľa, hasiči radia, ako tomu predísť

NETKY.SK • 23 December 2015, 16:43 • 2 min
Aby tepla a ohňa cez sviatky nebolo priveľa, hasiči radia, ako tomu predísť

BRATISLAVA - Prezídium hasičského a záchranného zboru SR varuje ľudí pred požiarmi v domácnostiach počas vianočných, ale i silvestrovských osláv konca roka 2015.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru SR Zuzana Farkasová, na Štedrý deň v roku 2014 hasiči zasahovali pri 30-tich požiaroch, pri ktorých vznikla škoda až 40 360 eur a zranila sa jedna osoba. Počas Silvestra 2014 zasahovali požiarnici pri 62 požiaroch, ktoré spôsobili škodu viac ako 210-tisíc eur. Zranila sa jedna osoba. Na Nový rok 2015 hasili požiarnici 56 požiarov, pri ktorých vznikla škoda až 192 210 eur. Zranili sa dve osoby.


Hasiči preto upozorňujú predovšetkým na to, že domovy sú preplnené horľavými látkami - kobercami, záclonami či čalúneniami - ktoré sú vyrobené zo syntetických materiálov a rýchlo vzbĺknu. Sviečky by preto mali byť položené na nehorľavej podložke v dostatočnej vzdialenosti od horľavých vecí, detí či zvierat. ,,Opatrnosť sa taktiež vypláca pri príprave vianočných pokrmov," uviedla Farkasová s tým, že horúci olej na panvici a iné horľavé kvapaliny sa nesmú hasiť vodou, pretože tá oheň rozšíri.


Najviac výjazdov zaznamenávajú hasiči počas osláv Nového roka, je to dôsledok neprofesionálnej manipulácie ľudí so zábavnou pyrotechnikou, keď napríklad začne horieť zaparkované auto po vyhodení zábavnej pyrotechniky z balkóna, terasy či okna. Silvestrovský ohňostroj by sa mal preto odpaľovať na voľných priestranstvách v bezpečnej vzdialenosti od horľavých materiálov a veľkého množstva ľudí, aby sa nikto nezranil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies