Harabin predložil protest pléna NS SR na Kolokviu Siete predsedov NS EÚ

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 18:00 • 2 min
Harabin predložil protest pléna NS SR na Kolokviu Siete predsedov NS EÚ

BRATISLAVA - Predseda Najvyššieho súdu (NS) Slovenskej republiky Štefan Harabin doručil Kolokviu Siete predsedov najvyšších súdov Európskej únie uznesenie pléna NS SR z 10. júna 2014, v ktorom vyslovuje vážne znepokojenie a ostrý protest proti aktuálnej novele Ústavy SR. Informovala o tom Kancelária predsedu Najvyššieho súdu SR.

slovakia

left justify in out

Novelu ústavy, ktorá posilňuje inštitút tradičnej rodiny a zároveň upravuje pomery v justícii, 12. júna podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.
     

Harabin na kolokviu vystúpil počas svojej zahraničnej pracovnej cesty v Ríme. Zároveň, v anglickom preklade, doručil uznesenie pléna NS SR z 10. júna 2014, v ktorom "plénum Najvyššieho súdu Slovenskej republiky vyslovuje vážne znepokojenie a ostrý protest proti ústavnému zákonu Slovenskej republiky, prijatému 4. júna 2014 bez predchádzajúceho pripomienkového konania a rozpravy v odbornej verejnosti a týkajúcemu sa všeobecnej justície Slovenskej republiky". 
     

Ako zdôraznila Kancelária predsedu NS SR, k tejto aktivite ho zaviazalo plénum Najvyššieho súdu, kde za uznesenie hlasovali aj Harabinovi kritici. "Predseda Siete predsedov najvyšších súdov Európskej únie Geert Corstens konštatoval, že organizácia sa oboznámi s prijatými legislatívnymi zmenami a bude na ne reagovať prostredníctvom stanoviska," uvádza sa vo vyhlásení Kancelárie NS.
     

Plénum NS SR protestovalo proti ústavným zmenám v oblasti súdnictva a 10. júna poverilo predsedu NS, aby o tomto postoji informoval najvyššie štátne orgány SR a inštitúcie Európskej únie.
     

Plénum NS poukazuje na fakt, že ústavný zákon, prijatý 4. júna Národnou radou SR, vo vzťahu k súdnej moci uzákonil možnosť ukončiť výkon funkcie sudcu aj iným spôsobom ako na základe právoplatného odsudzujúceho rozsudku alebo rozhodnutia disciplinárneho senátu. Schválený ústavný zákon a pripravovaný návrh vykonávacích zákonov k tomuto ústavnému zákonu nie sú podľa pléna NS v súlade s medzinárodnými štandardmi.
     

Plénum NS konštatuje, že prijatými zmenami (bezpečnostné previerky súčasných sudcov, odňatie trestnoprávnej imunity sudcov a finančné postihy za rozhodovaciu činnosť sudcov) sa vyslovuje kolektívna vina iba jednej z mocí členského štátu EÚ bez toho, aby bezpečnostné previerky boli vykonané i u moci zákonodarnej a moci výkonnej. Tento postup výkonnej moci a moci zákonodarnej s využitím policajných a spravodajských zložiek považujú členovia pléna za protiústavný, retroaktívny a likvidujúci nezávislosť súdnej moci. 
     

Predsedu NS preto plénum poverilo, aby o proteste voči prijatým ústavným zmenám informoval najvyšších ústavných činiteľov SR, Ministerstvo spravodlivosti SR, ale aj Európsku komisiu, Benátsku komisiu či Centrum asociácie sudcov Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies